Ngi-NGN, SOD en KNVI worden één beroepsvereniging

puzzel

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) gaat samen met de beroepsvereniging voor ict-professionals en -managers, Ngi-NGN, en de vakvereniging voor documentaire informatievoorziening SOD. Per 1 januari 2017 is er één beroepsvereniging met de naam KNVI.

De organisatie bestaat uit zo'n 5000 leden en vertegenwoordigt ongeveer 200.000 professionals op het gebied van informatievoorziening en informatiebeheer die in Nederland actief zijn.

De branchevereniging wordt geleid door de strategisch adviseur van de Belastingdienst-cio Wouter Bronsgeest en algemeen directeur van adviesbureau KbenP Paul Baak. Zij hebben in duo-voorzitterschap de leiding over de branchevereniging.

Volgens de vakverenigingen is het samengaan van de clubs 'historisch'. 'Informatie is de kern in de huidige samenleving die midden in een digitale transformatie terecht is gekomen. De informatieprofessionals van de nieuwe KNVI ondersteunen de maatschappij door het maken, beheren en leveren van vele producten en diensten en door het leveren en opbouwen van kennis. De informatieprofessional 3.0 is dan ook een van de centrale thema’s van de vereniging', schrijven de verenigingen in een gezamenlijk bericht.

Innovatie

'Mede door de opkomst van nieuwe technologie is de rol van een informatieprofessional sterk veranderd. Data en informatie en het gebruik van die gegevens zijn van de rand van een organisatie verschoven naar het centrum. De professional speelt niet alleen een adviesrol maar wordt ook steeds vaker gevraagd te innoveren. Hij moet bijvoorbeeld meekunnen in de ontwikkeling van nieuwe producten', aldus woordvoerder Rico den Burger. 

Volgens de verenigingen vertonen de vakgebieden van de informatieprofessionals een grote overlap en is het logisch dat ze samengaan. Volgens de partijen is door de producten en diensten van de drie verenigingen samen te voegen een rijker aanbod ontstaan voor informatie-professionals. De Special Interest Groups (SIG's), de afdelingen en de regio’s van de vereniging hebben daarin een belangrijke rol door het organiseren van evenementen en het inhoudelijk ontwikkelen en verrijken van het vakgebied. In totaal zijn er 32 SIG's variërend van een groep van ict-architecten tot ict'ers in het onderwijs, de zorg of een groep ict-professionals die werkt bij speciale bibliotheken.

Raad van Advies

De nieuwe KNVI heeft ook een raad van advies onder voorzitterschap van Europarlementariër Marietje Schaake (D66). Zij richt zich onder meer op digitale vrijheid en het Europese buitenlandbeleid. Klaas Brongers, Eric van Dijk, Stella Kuin, Marjolein Nieboer en Michel Wesseling zijn de leden van deze raad van advies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-01T17:04:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.