Consumentenbond wint Stuiveling Open Data Award 2017

De Consumentenbond heeft de Stuiveling Open Data Award gewonnen voor de doorontwikkeling van de toepassing ‘Wat kost mijn zorg?’. Met deze tool zien patiënten wat de kosten zijn van medische behandelingen bij verschillende ziekenhuizen en verzekeraars. De jaarlijkse prijs, waaraan verbonden twintigduizend euro, wordt uitgereikt aan een publiek initiatief dat het gebruik van open data bevordert, inzichtelijk maakt of stimuleert.

De jury verkoos de winnaar uit 31 inzendingen. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: 'Maatschappelijk relevante data zijn door de winnaar toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Bovendien worden niet alleen open data toegepast: gebruikers hebben zelf ook de mogelijkheid gegevens toe te voegen, waardoor zij de tool verrijken en de bruikbaarheid vergroten.'  

De toepassing 'Wat kost mijn zorg?' draagt volgens de jury bij aan transparantie van ziekenhuistarieven, meer bewustzijn over prijzen bij consumenten en het kunnen maken van betere keuzes in zorgtrajecten. 

De Stuiveling Open Data Award, die voor de tweede keer is uitgereikt (in 2016 won Bleeve - inmiddels bekend onder de naam GreenHome - met de huisscan), is vernoemd naar Saskia Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, naar aanleiding van haar afscheid medio 2015. Stuiveling, die afgelopen april onverwachts overleed, was een voorvechtster van open data. De prijs wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van Ictu), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-20T11:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.