JADS en Naturalis monitoren biodiversiteit met ai

Naturalis Biodiversity Center en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gaan data science en artificial intelligence inzetten bij gezamenlijk onderzoek met als doel de wereldwijde biodiversiteit te behouden. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Het monitoren van de biodiversiteit zien beide organisaties als dé oplossing om het uitsterven van planten en dieren tegen te gaan. Moderne technieken voor biomonitoring gebruiken beeldherkenning en dna om de natuur in kaart te brengen. Dat levert enorme hoeveelheden gegevens op over de stand van de biodiversiteit. Die gegevens zijn aan te wenden om natuurbeheer vorm te geven. De moderne technieken van JADS, in combinatie met de expertise van Naturalis, bieden volgens de initiatiefnemers ‘een veelbelovend perspectief op de problematiek’.

Kunstmatige intelligentie helpt waarnemingen te herkennen en te valideren, data science wordt ingezet om patronen te zien in natuurwaarnemingen. De samenwerking met JADS biedt Naturalis naar eigen zeggen de mogelijkheid om sneller te innoveren, onder meer in onderwijs en professionele ontwikkeling.

Maaike Romijn, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, geeft aan dat door de samenwerking de biodiversiteit sneller in kaart is te brengen en beter is te monitoren.  

Louis Vertegaal, directeur van JADS, is op zijn beurt te spreken over de toegang tot interessante datasets en een schat aan domeinkennis over biodiversiteit. Dit levert zijn studenten volgens hem boeiende stageopdrachten, afstudeeronderzoeken en PhD-trajecten op.

Nieuwe universitair docent

De samenwerking wordt concreet in verschillende activiteiten. Zo wordt gezamenlijk een universitair hoofddocent aangesteld op het gebied van ‘Artificial Intelligence and Biodiversity’. Deze universitair hoofddocent zal aangesteld worden bij - en medegefinancierd worden door - Tilburg University. In een jaarlijkse hackathon zullen studenten creatieve oplossingen vinden voor vraagstukken die met het behoud van biodiversiteit te maken hebben. En Naturalis en JADS gaan samen op zoek naar interessante stageopdrachten, afstudeeronderzoeken en PhD-trajecten voor JADS-studenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-28T11:03:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.