Data Sharing Coalition klaar met afsprakenstelsel

Het delen van data over sectoren heen kan straks eenvoudiger. De Data Sharing Coalition (DSC), een samenwerking van 43 organisaties en infrastructuuraanbieders, heeft een afsprakenstelsel gemaakt voor cross-sectoraal datadelen. De totale achterban omvat honderdduizend bedrijven. Het op schaal delen van data tussen domeinen wordt bereikt via geharmoniseerde afspraken over onderwerpen zoals security, metadata en identificatie, authenticatie en autorisatie.

De DSC heeft de definitieve versie van zijn Data Sharing Canvas klaar. Het samenwerkingsverband spreekt van een belangrijke mijlpaal op weg naar het ontgrendelen van de waarde van data. Wanneer data breed worden gedeeld tussen domeinen, kan dit resulteren in extra economische groei die kan oplopen tot wel één procent. Maar die waarde is alleen te realiseren als organisaties onder controle van de rechthebbende(n) data delen.

Het Data Sharing Canvas moet het vertrouwen en de technische interoperabiliteit tussen initiatieven waarbij verschillende domeinen onderling data delen, faciliteren. Het document bevat bijdragen van experts van deelnemende organisaties. Daarnaast is geleerd van de lessen uit cross-sectorale use-cases voor datadelen alsmede van de analyse van bestaande initiatieven.

Het canvas dient als een springplank voor de ontwikkeling van het verwachte Trust Framework waarin geharmoniseerde afspraken voor het domein-overschrijdend delen van data worden vastgelegd. Dit Trust Framework moet toekomstbestendig en daarom uitbreidbaar en niet-statisch zijn. 

Patronen in de pandemie

De Data Sharing Coalition is betrokken bij vijf use-cases voor het delen van data. Een use-case gaat over groene leningen waarbij de data van energieleveranciers met hypotheekverstrekkers worden gedeeld. Een ander project betreft het delen van gezondheidsdata om patronen in de pandemie en toekomstige epidemieën te ontdekken.

Een derde use-case gaat om data afkomstig van sensoren in gebouwen die schoonmaakbedrijven helpen effectiever hun werk te doen. Een vierde voorbeeld betreft accountants die data van zakelijke klanten met de fiscus uitwisselen om teruggave van belastingen te automatiseren. Bij de vijfde use-case wil een transporteur logistieke data met een verzekeraar delen om claims sneller af te handelen. Anderzijds kan de verzekeraar dan het risico beter inschatten.

Tot de bedrijven die lid zijn van de coalitie behoren Equinix, Exact, Fortierra, Impact IOT Solutions, KPN, Marlin, Ockto, Roseman Labs, Vaulut en Visma. Ook organisaties als ECP, HDN, IDSA, iShare, MedMij, NEN, Netbeheer, NL AI Coalition, Surf, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org en Verbond van Verzekeraars doen mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-05T10:02:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.