ASML verkoopt twee dochters aan Jenoptik

ASML is voornemens twee bedrijfsonderdelen van het vorig jaar verworven Berliner Glas aan Jenoptik te verkopen omdat ze niet passen bij de kernactiviteiten van ASML. Berliner Glas Medical en SwissOptic, beide leveranciers van optische componenten voor medische technologie, gaan naar het photonica-bedrijf uit Jena (Thüringen). Beide onderdelen hebben ongeveer vijfhonderd medewerkers.

Verder presenteerde ASML vandaag de cijfers over het derde kwartaal. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven haalde een omzet van 5,2 miljard tegen vier miljard euro in het kwartaal daarvoor. Dat is conform de verwachtingen. De orderontvangst daalde van 8,2 miljard in het tweede kwartaal naar 6,2 miljard euro in het derde kwartaal. Daarvan kwam 2,9 miljard voor rekening van euv-machines, de paradepaardjes van ASML. Iets boven de verwachtingen lag de nettowinst. Die groeide van een miljard naar 1,7 miljard euro. 
ASML houdt vast aan de prognose dat de omzet over het hele jaar met ruim een derde gaat stijgen. Voor het vierde kwartaal wordt een netto-omzet van tussen de 4,9 miljard en 5,2 miljard euro verwacht. De brutomarge is liefst 51,7 procent. ASML zet alle zeilen bij om de productiecapaciteit op te stuwen. Maar het wereldwijde tekort aan materialen en componenten wordt ook bij ASML gevoeld. 
Klanten zitten zo te springen om geavanceerde chipmachines dat de gebruikelijke acceptatietesten in de fabriek in Veldhoven worden overgeslagen. Gevolg is dat ASML de omzet pas in de boeken kan bijschrijven als een machine op locatie van de klant is geïnstalleerd. Dit betekent dat een deel van de omzet pas in het eerste kwartaal van volgend jaar boekhoudkundig is terug te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ASML

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-20T11:49:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.