ZZP’er toont zich negatief over toekomst

Hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwachten in 2013 een omzetdaling van 10 procent als gevolg van de slechte economische situatie. Zeven op de tien zelfstandigen heeft direct last van de economische problemen. Desondanks zagen veel zzp’ers hun inkomen vorig jaar nog stijgen met gemiddeld 2 procent. Dat blijkt uit de ZZP Monitor van het zzp-platform Myler, dat de financiële positie onderzocht van 2068 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ict.

Uit het onderzoek blijkt dat hoogopgeleide zzp’ers steeds meer lijden onder de crisis. Opdrachtgevers zijn in de laatste jaren erg terughoudend geworden met het inhuren van externe krachten. Hierdoor staan uurtarieven onder druk en hebben zelfstandigen steeds kortere opdrachten. Voor het komende jaar verwacht bijna de helft van de zelfstandigen minstens een maand gedwongen thuis te zitten.

Zzp'er merkt als eerste

Zzp’ers werkzaam in de zakelijke dienstverlening en ict behaalden in 2012 een omzet van gemiddeld 93.182 euro. Dit is een stijging van 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Myler-directeur Toon van Bodegom wijt het pessimisme onder zelfstandig ondernemers aan de onzekere economische positie. Zodra het opdrachtgevers minder voor de wind gaat, merken zzp’ers dit als eerste.

Toch lijken steeds meer zzp’ers zich te wapenen tegen de crisis. Zo heeft een kwart van de zelfstandigen naast het inkomen uit de onderneming ook andere inkomstenbronnen zoals een (parttime) baan, een uitkering of inkomsten uit het vermogen. Bovendien hebben steeds meer zzp’ers een buffer om leegloop op te vangen. Vorig jaar kwam 42 procent van de zzp’ers in financiële problemen als zij een half jaar geen opdrachten hadden. Een jaar eerder lag dat percentage op 49 procent.

2014 beter

Over 2014 is Toon van Bodegom minder negatief: ‘De markt voor zzp’ers blijft moeilijk. Toch is de bodem van uurtarieven in zicht. Aan het einde van dit jaar zal de markt zich enigszins herstellen. Zelfstandigen met een bepaald specialisme zullen daarvan het meest van profiteren. Denk onder andere aan specialisten in de ict-sector.’

Kerncijfers zzp-monitor 2012

2011

2012

2013*

Gem. jaarinkomen

91.396

93.182

82.782

Uurtarief

85,24

83,08

82,21

Declarabele uren/wk

30,56

29,20

28,17

Zzp’ers met extra inkomstenbron

13,1

24

n.v.t.

Zzp’ers met >3 opdrachten/jr

55,6

64,5

n.v.t.

*) verwachting

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is nogal schrikbarend, de kerncijfers geven dus aan dat de gemiddelde ZZP-er 4 maanden per jaar geen werk heeft. 28,17 upw x 82,21 tarief x 36 weken = jaarinkomen? Alles is gebasseerd op omzet en het jaarinkomen is dus geen omzet? Verder zou ik de kerncijfers uitgesplitst zien per sector en funktie, met name de uurtarieven. De gemiddelde programmeur haalt de 80 euro per uur niet meer.

Met enige verwondering dit artikel gelezen.

ZZP’er toont zich negatief over toekomst. Hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwachten in 2013 een omzetdaling.

Even een paar zaken op een rijtje, ZZP en ondernemen zijn niet een het zelfde. Hoogopgeleid en geen werk hebben aangezien het zelfde werk goedkoper of ergens anders gedaan wordt zoals door outsourcing partijen of intern geeft een andere conantatie aan het woord hoogopgeleid.

ZZp'er toont zich negatief over de toekomst, terwijl de tarieven herstellen in 2014 en vorig jaar nog met 2% omhoog gegaan zijn. Hoe je toekomst definieert!

Last but not least, de bedragen die ik hier zie, 85 euro per uur zijn ook niet verkeerd.

Ik ben het eens dat de markt moeilijker is. Maar er is nog zoveel te doen. En je dient creatief te zijn en veel te netwerken. Als we dit allemaal doen, hebben we een hele mooie toekomst, vandaag, morgen en over vele jaren.

Quote: Vorig jaar kwam 42 procent van de zzp’ers in financiële problemen als zij een half jaar geen opdrachten hadden. Een jaar eerder lag dat percentage op 49 procent.

Meer ZZP'ers zijn zich beter gaan "wapenen" is de conclusie uit bovenstaande,....of zijn er niet gewoon al een groep falliet of ermee gestopt?

85 Euro p/u,.....geloof ik niet, er zitten er al zat op 35 p/u

Maar minder zeiken en gewoon aanpakken is ook een manier.
Ondanks ben ik voor een wettelijk minimum uurtarief van 40 Euro, voor ZZP'ers en Free-lancers(Payrollers)

Even een klein rekensommetje.
jaarinkomen / uurtarief = aantal uren per jaar.
2013: 82782 / 82,21 = 1006 uur.
Hoezo 1 maand gedwongen thuis? volgens mij zitten er toch echt meer dan 1.800 werkuren in een jaar.
Helaas is het in dit geval (voor de zoveelste keer overigens) volkomen onduidelijk met welke variabelen wordt gerekend.

2068 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ict onderzocht en dan gemiddeld boven de 80 euro uurtarief ?
Vinden we best hoog hier, of zitten de Computable lezers allemaal aan de onderkant van de markt ?

@Rens,

Volgens de tabel daalt het Uurtarief en het aantal Declarabele uren per week. Toch stijgt het gemiddeld jaarinkomen. Dat moet dan uit die extra inkomstenbron komen. Ofwel, jaarinkomen in die tabel is niet uitsluitend uit ZZP opbrengst.
Wel weer vreemd dat het aantal ZZP-ers met meer dan 3 opdrachten per jaar stijgt met 20%.
Volgens het artikel is er kennelijk vraag naar kortlopende klussen en doen we er massaal steeds meer kleine loondienstbaantjes naast.
Ik geloof er niets van.Kijk eens even goed naar de doelgroep en de functies die op dit Myler platform en dan weet je ook de 'waarde' van dit soort zelfbedachte onderzoeken. Het gros van de aangeboden functies is helemaal niet voor hoogopgeleiden. De Myler doelgroep is ook niet representatief voor de gehele markt. Dit soort onderzoeken met interpretaties zonder kennis van zaken heb je helemaal niets aan.

De sommetjes voor 2013 kloppen ook niet. Met een vrijwel gelijkblijvend uurtarief en aantal declarabele uren ineens 10% minder inkomen? En wat is inkomen, omzet?

Een zelfstandige die ook nog ergens in loondienst is, dat is helemaal geen zelfstandige en zeker geen ondernemer. Geen wonder dat we nog steeds die discussies met de VAR's etc hebben.

Op zich is het geheel niet zo vreemd, inzet voor capaciteit heeft een afnemend uur tarief, inzet voor kennis daarentegen weer niet. In dat kader is opleiding en training weer zinvol om naar het betere uurtarief te schuiven,

Heb het rapport net helemaal doorgekeken. Er hebben geen dik 2000 mensen meegedaan, maar veel minder. Op pagina 15 staat dat er 328 respondenten waren waarvan er maar 270 de vragenlijst helemaal hebben ingevuld. Ook geven ze aan dat de vragenlijst door de jaren heen niet telkens door dezelfde mensen is ingevuld.

Na zo'n onderzoekje kun je echt niet stellen dat zzp'ers negatief zijn over de toekomst en dat tarieven en aantal uren zijn gedaald...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T11:33:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.