Brein terecht gewezen door open source gemeenschap

De Nederlandse Unix Gebruikers Vereniging (NLUUG) maakt in een open brief bezwaar tegen publicaties van de stichting Brein waarin wordt gezegd dat er van software geen kopie mag worden gemaakt. Dat geldt namelijk niet voor open source software.

De brief is mede ondertekend door ontwikkelaars en organisaties die voorstander zijn van open source software. Brein stelt in een schriftelijke reactie het eens te zijn met de stelling dat onder voorwaarden van open source software een kopie mag worden gemaakt. Maar: "De voorlichting over de voorwaarden waaronder rechthebbenden toestemming verlenen is aan de rechthebbenden zelf. Dat geldt ook voor de rechthebbenden op open source software, die overigens niet bij Brein zijn aangesloten."

NLUUG schrijft in de open brief: Wij richten ons tot u naar aanleiding van enkele onjuistheden danwel onduidelijke en incorrecte generalisaties op uw site www.anti-piracy.nl en in uw folder "Piraterij op de werkplek". Laatstgenoemde brochure kan onder meer door een ieder worden gedownload via de URL http://www.anti- piracy.nl/PDF/Brochure2006.pdf. Op pagina 11 van voornoemde folder ('Wat mag nu wel en wat mag niet') schrijft u onder andere: "Van een computerspel of andere software mag geen kopie worden gemaakt, ook niet voor eigen gebruik." Een soortgelijke stelling wordt ingenomen op uw website onder het kopje "Mag ik kopieën maken van mijn computerspellen en andere software?" in het F.A.Q.-gedeelte van de site.

Deze stellingen zijn te algemeen en daardoor incorrect. Een zeer groot aantal computerprogramma's wordt namelijk door de auteursrechthebbenden gedistribueerd onder een licentie die gebruikers (onder andere) het recht verschaft om ongelimiteerd kopieën te maken, voor eigen gebruik of distributie. Een belangrijke groep rechthebbenden voor wie dit geldt, zijn de auteurs van zogenaamde 'open source software' (zie http://www.opensource.org).

In uw folder en op uw web site suggereert u ten onrechte dat er een categorisch verbod bestaat op het kopiëren van software. Hiermee doorkruist u de rechtmatige belangen van rechthebbenden en de met hen gelieerde organisaties om software te ontwikkelen en die vrij te (laten) verspreiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij heeft mijn bewering: "We moeten morgen allemaal links rijden" net zo veel rechtgeldigheid als een bewering van de stichting Brein.

Het wordt tijd dat minister Donner ingrijpt zodat deze stichting niet langer kan publiceren met de intentie dat men namens het ministerie van justitie spreekt.

mjah, wel een erg domme fout van Brein. Je zou toch verwachten dat ze wel wat mensen zouden hebben aangetrokken die wél verstand hebben van kopiëren.

blijkbaar is het makkelijker te stellen dat kopiëren niet mag en daarop te blijven hameren dan wat dieper te gaan en te onderzoeken wat er nu echt fout is.
Ik heb Brein bijvoorbeeld ook nog niet gehoord over abandonware.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-23T12:54:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.