Twijfels aan openheid Microsoft voor Windows Live

Critici uiten kritiek op de gedragsregels die Microsoft zichzelf oplegt om concurrentie meer de ruimte te geven. Zij twijfelen of dit wel voldoende geldt voor de online-applicaties die de softwareproducent ontwikkelt onder de Windows Live-vlag.

Microsoft legt zichzelf een twaalftal regels op die in de toekomst antitrustzorgen of -beschuldigingen moeten wegnemen of voorkomen. De leverancier van het marktdominante pc-besturingssysteem Windows belooft daarin meer ruimte te bieden aan concurrenten.

Microsoft zegt onder meer toe Windows Live-diensten los van Windows te ontwikkelen. Daarnaast staat het concurrerende diensten en producten toe; zo zal het pc-producenten niet verhinderen die aan te bieden.

De crux zit volgens critici echter in het ontbreken van een toezegging de eigen applicaties en diensten mee te leveren met - of zelfs te integreren in - Windows. Alternatieven zijn dan weliswaar mogelijk - en 'toegestaan' - maar zouden in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. Voor zowel de eindgebruiker als de pc-producent zou dit extra moeite of zelfs kosten betekenen. Daarnaast is onduidelijk hoe makkelijk (of moeilijk) Microsoft de overstap naar concurrerende online-diensten maakt.

Acht van de twaalf regels zijn vereisten die voortkomen uit de Amerikaanse antitrustzaak, die is afgelopen met een schikking. Een deel van de vereisten vervalt komend jaar, maar Microsoft laat dan de zelf opgelegde regels ingaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-24T11:32:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.