ECMA verheft OpenXML tot industriestandaard

Microsoft ziet zijn nieuwe bestandsformaat OpenXML verheven tot officiële standaard. De ECMA (European Computer Manufacturers Association) verleent goedkeuring aan dit nieuwe Office 2007-formaat. Volgende stap is indiening bij de ISO (International Standards Organisation).

Microsoft heeft bewust eerst voor de ECMA gekozen om daarna de gang naar de ISO te nemen. Het bedrijf denkt dat het ratificatieproces daardoor korter kan zijn. Nu is OpenXML namelijk vóór indiening bij de ISO namelijk al een internationale standaard, terwijl dat niet het geval zou zijn bij een directe route naar de ISO.

De ECMA vraagt nu een versnelde behandeling aan, waarvoor een bezwaar- en commentaarperiode van dertig dagen geldt. Daarna buigt een ISO-subcommissie zich over het voorstel en het eventuele commentaar daarop, wat zo'n zes maanden in beslag neemt. Dan pas zal de Joint Technical Committee van de ISO aan een stemming beginnen.

De ECMA, bestaande uit hardware- en softwareleveranciers, heeft OpenXML nu goedgekeurd met twintig stemmen voor en slechts één tegen. Die dissident was IBM, die het concurrerende Open Document Format (ODF) al heeft ondersteund. ODF is reeds een officiële ISO-standaard, wat veelal vereist is voor gebruik door overheden. Dit moet 'gevangenschap' van data in een bedrijfseigen, gesloten formaat voorkomen.

Microsoft benadrukt dat zijn nieuwe bestandsformaat open is en bestandsuitwisseling dus garandeert. Die interoperabiliteit moet niet alleen applicatie-onafhankelijkheid mogelijk maken, maar ook aansluiting op andere applicaties, zoals backend-systemen voor business intelligence (BI) en dataverwerking.

De ECMA licht de gloednieuwe standaard toe in een korte white paper, van slechts veertien pagina's. De standaard zelf neemt enkele duizenden pagina's in beslag zelf. Ironisch genoeg is de white paper zelf een PDF-document (portable document format), van softwareleverancier Adobe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een veel gevolgde strategie van leveranciers welke zeer groot zijn en een dominante positie in de markt hebben.

Ontwikkel eerst zelf een moeilijk te implementeren standaard (duizenden pagina's specificaties) zodat de entry barriere voor andere leveranciers zeer hoog is. Op moment, dat je zelf de standaard geimplementeerd hebt, standaardiseer je deze implementatie via een standaardisatie commisie, bijvoorbeeld de ECMA.

Nadat je eigen implementatie is gestandaardiseerd, breng je onmiddelijk het systeem op de markt en heb je een voorsprong van jaren op de concurrentie.

Twee erg interessante en geestige commentaren

http://www.robweir.com/blog/2006/10/bit-about-bit-with-bits.html en http://www.robweir.com/blog/2006/10/leap-back.html

Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde van deze open standaard is naast een ODF. Waarom niet werken aan een vernieuwing van ODF, voor zover je functionaliteit en eenduidigheid mist. Dit is veel beter voor de compatibiliteit, dan dit concurrerende haasje over gedoe. Natuurlijk is dit een leuke beslissing voor Microsoft en haar relatief kleine zakenpartners zoals Apple, NextPage en Novell. Microsoft kan weer ?features? in gaan bouwen die de beveiliging en continuïteit in gevaar kan brengen om zelf op korte termijn winst te kunnen maken. Zo hou je de problemen die wereldwijd al vele miljarden hebben gekost. Door deze beslissing twijfel ik aan de kwaliteit en integriteit van de ECMA (dat voor een groot deel Amerikaans is en niet Europees). Microsoft chapeau! Jullie hebben het weer geflikt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-08T11:24:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.