Managed hosting door True

Europese onderzoeksinstituten gaan samenwerken

 

Michel cosnard

"Ik werk liever met kleine groepen", aldus Michel Cosnard, president van INRIA.

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica gaat samenwerken met zijn Franse collega INRIA, het Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique, op het gebied van onderzoek naar onder meer de transformatie van bestaande software naar betrouwbare software service.

Het Nederlandse Centrum voor Wiskunde en Informatica gaat samenwerken met het Franse Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique. De samenwerking start op de onderzoeksgebieden ‘software service evolution' en ‘learning and computational economics'. Typische problemen die onderzocht gaan worden zijn de transformatie van bestaande software naar betrouwbare software services en het optimaliseren van een kosten-batenanalyse voor bijvoorbeeld patiëntenplanning.

Noord-Europese alliantie

Het Franse INRIA start op 1 januari volgend jaar met een nieuw onderzoekscentrum van waaruit onderzoekers nauw gaan samenwerken met hun collega's bij het CWI. De twee gezamenlijke onderzoeksprojecten worden uitgevoerd bij het CWI in Amsterdam, maar de samenwerking kan later worden uitgebreid naar projecten in Frankrijk.

CWI en INRIA zijn geen onbekenden van elkaar. Ze werken al samen in het ERCIM, het Europese onderzoeksconsortium voor informatica en wiskunde. Het INRIA is zo'n tien keer groter dan het CWI, "maar ik houd meer van kleine groepen die snel werken, dan van grote trage groepen", zegt Michel Cosnard, president van het Franse onderzoeksinstituut. Voor INRIA is de samenwerking met het CWI een eerste stap in het vormen van een Noord-Europese alliantie. Jan Karel Leenstra, directeur van het CWI: "In de informatica moeten we letterlijk en figuurlijk de grenzen verleggen met lokaal werk en mensen die elkaar kennen, zo ontstaat er een transparant netwerk."

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2179706). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×