Ook AOL geeft Netscape-browser nu op

Netscape

Netscape is niet meer.

Netscape Navigator was de eerste algemeen gebruikte webbrowser, die het world wide web en daarmee het internet populair maakte. Na de eerste browseroorlog, die Microsofts Internet Explorer heeft gewonnen, is Netscape in verval geraakt.

AOL maakt nu officieel een einde aan zijn webbrowser Netscape, van oorsprong Netscape Navigator geheten. De online-dienst meldt bij de nieuwe versie 9.0.0.6 dat het stopt met de aloude browser. Gebruikers krijgen het advies over te stappen op een andere browser, zoals Firefox. Ironisch genoeg is die populaire browser gebaseerd op de Mozilla-broncode, die Netscape tien jaar geleden vrijgaf.

Eigenaar AOL kondigde het naderende einde van de browser begin dit jaar al aan. De online-dienst, onderdeel van mediaconcern Time Warner, kreeg Netscape in handen door een overname in 1999, samen met Sun Microsystems. Uiteindelijk is het client-deel van Netscape's software geheel overgegaan naar AOL.

Netscape had in 1995 ruim 80 procent van de browsermarkt in handen. De browser stond toen op het punt het nieuwe platform voor applicaties te worden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar is nu met Web 2.0 en SaaS (software as a service) opnieuw aan de orde. Volgens sommige experts was het internet toen nog niet rijp, of 'rijk' genoeg qua functionaliteit. Volgens anderen was Microsofts koppeling van IE aan Windows de oorzaak dat het web geen applicatieplatform is geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben ik nu veroordeeld tot Outlook Express van Microsoft dat de slechte reputatie heeft onvoldoende veiligehid te bieden?
Wat is het alternatief waardoor ik mij opgeslagen emails kan blijven lezen?
Kan ik met de nieuwste versie 9.0.0.6 dat nog wel?
Mijn ervaring is dat met een hogere versie van Netscape dan 7.1 dit al niet meer lukt? Wat kan ik daar aan doen?
Het is ontzettend jammer dat N verdwijnt: zo'n browser in het engels is vele malen te verkiezen boven een nederlandse en zeker die van MS

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-25T10:54:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.