Geen problemen bij stopzetten VB 6.0-steun

Vanaf april is er geen ondersteuning meer voor Visual Basic 6.0. Toch zijn er nog heel veel applicaties die draaien op deze programmeertaal. De gebruikersgroep VB Central denkt dat gebruikers het een logische stap vinden dat de ondersteuning is stopgezet.

De Nederlandse gebruikersgroep voor Visual Basic-gebruikers VB Central heeft nog geen klachten gehad over het definitieve beëindigen van de support op Visual Basic 6.0. "Ik heb er nog niemand over gehoord", zegt André Obelink, voorzitter van de VB Central. Veel gebruikers vinden het beëindigen van de ondersteuning een logische stap. "VB 6.0. is ook al tien jaar oud."

Obelink denkt dat er nog heel veel applicaties zijn die draaien op Visual Basic 6.0. Dat komt omdat de taal een stabiele en goede programmeertaal was. Deze applicaties blijven gewoon draaien ondanks het stopzetten van de ondersteuning. Bedrijven krijgen pas te maken met de beëindiging van de support als ze aanpassingen willen maken in de applicatie en de compiler niet meer werkt. "Dan zullen ze over moeten naar Visual Basic .Net", zegt Obelink.

Geen gemakkelijke klus

Het overzetten van applicaties in Visual Basic 6.0 naar Visual Basic .Net is geen makkelijk klus. Microsoft heeft wel verschillende tools beschikbaar gesteld, maar de onderliggende gedachte van .Net, namelijk dat het een objectgeoriënteerde programmeertaal is, wordt niet goed doorgevoerd als de applicatie wordt omgezet. Bovendien lukt het niet in alle gevallen om de applicatie over te zetten.

Obelink merkt daarom dat bedrijven liever vanaf niets de applicatie opnieuw opbouwen in Visual Basic .Net. Microsoft heeft ook hier interoptools voor beschikbaar gesteld, zodat er gefaseerd over kan geschakeld op de nieuwe taal. Zo kan een formulier in VB .Net wordt gebouwd en kan dit formulier door een applicatie in VB 6.0 worden opgeroepen. Ook zijn er tools beschikbaar gesteld die VB-ontwikkelaars al hadden in het .Net Framework. Dat zijn bijvoorbeeld datarepeatcontrol en printcontrol.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-23T14:25:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.