Microsoft geeft technische documentatie vrij

Microsoft geeft documenten vrij die ontwikkelaars een beter beeld moet geven hoe zijn verschillende producten met elkaar werken. Dit zou deel uitmaken van de strategie om meer open te zijn. De softwaregigant staat echter onder grote druk van de Europese Commissie en andere partijen.

Microsoft komt met documenten om de uitwisseling van databestanden met Office 2007 en andere databestanden te verbeteren. De softwaregigant geeft versie 1.0 vrij van technische documentatie over de protocollen in Office 2007, Sharepoint 2007 en Exchange Server 2007. Ook komt het bedrijf met documenten over de binary file formats in Office.

Volgens de softwaregigant krijgen ontwikkelaars door de documentatie een beter beeld van hoe de verschillende Microsoft-producten met elkaar communiceren. Ook wordt er een lijst vrij gegeven welke protocollen beschermd zijn door een patent. Ontwikkelaars die willen gebruikmaken van deze patenten, moeten de softwareleverancier daartoe een vergoeding betalen. Opensourceontwikkelaars zouden echter niets hoeven te betalen, aldus het Patent Pledge for Open Source Developers.

Misbruik van monopolie

De softwaremaker zegt dat hij de documenten vrij geeft, omdat het deel zou uitmaken van het voornemen om meer open te zijn. Microsoft staat echter steeds meer onder druk van verschillende partijen die vinden dat de softwaregigant zijn monopoliepositie misbruikt. De Britse Educational Communications and Technology Agency heeft geklaagd over dat de interoperabiliteit van Office.

Ook de Europese Commissie start een nieuw onderzoek naar Microsoft. De antitrustafdeling van de Europese Commissie onderzoekt Microsofts ommezwaai met betrekking tot bestandsformaten. De marktdominante softwareproducent heeft nu net aangekondigd het Open Document Format (ODF) te ondersteunen in zijn Office 2007-software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bijvoorbeeld de specificaties van de binaire office formaten waren natuurlijk al veel eerder beschikbaar.

Al jaren kon je ze op aanvraag krijgen bij Microsoft en sinds 15 februari waren ze ook al vrijelijk te downloaden op de Microsoft website
http://www.microsoft.com/interop/docs/OfficeBinaryFormats.mspx

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-01T10:14:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.