2,4 miljoen voor onderzoek naar betrouwbare software

Professor Andrew Tanenbaum van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam krijgt 2,4 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar betrouwbare en veilige systeemsoftware. Hij krijgt de subsidie van de European Research Council.

De European Research Council geeft professor Andrew Tanenbaum 2,4 miljoen euro aan subsidie. De professor gaat met dit geld onderzoek doen naar betrouwbare en veilige systeemsoftware. Het is de hoogste persoonsgebonden subsidie die een onderzoeker aan de Vrije Universiteit (VU) ooit heeft gekregen. De ERC is een onderzoeksinitiatief van de landen aangesloten bij de Europese Unie.

Tanenbaum vindt het vreemd dat pc-gebruikers vaak te maken krijgen met problemen, terwijl bijvoorbeeld een televisie zonder problemen tien jaar werkt. Tanenbaum: "Het is onbegrijpelijk dat computergebruikers met zoveel problemen te maken hebben en dat mensen dit accepteren." Veel van de problemen komen voort uit systeemsoftware die onvoldoende betrouwbaar en veilig is. Met de ERC-subsidie gaat Tanenbaum de komende vijf jaar op zoek naar fundamentele oplossingen voor deze problemen: software die zichzelf analyseert en verbetert, maar tegelijkertijd wel goed en veilig blijft werken.

In het kader van het ERC-programma hebben negen Nederlandse onderzoekers een subsidie gekregen, waarvan Tanenbaum er een is. De overige onderzoeken zijn op het natuurkundige en industriële vlak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-20T11:39:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.