Heemskerk benoemt opensource-ambassadeur

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Frank Heemskerk heeft een ambassadeur benoemd die het actieplan Nederland Open in Verbinding onder de aandacht moet brengen van overheden en ict-bedrijven. Erik Gerritsen wordt deze ambassadeur.

Erik Gerritsen wordt ambassadeur voor open standaarden en open source software. Gerritsen is door staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken benoemd. De ambassadeur moet medeoverheden, publieke sectoren en het ict-bedrijfsleven informeren over het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV), ook wel actieplan Heemskerk genoemd.

Gerritsen was voorheen gemeentesecretaris in Amsterdam en plaatsvervangend Secretaris-Generaal van Buitelandse Zaken. Hij heeft ervaring met ict-projecten bij de overheid en zou beschikken over een groot netwerk op het gebied van overheidsmanagement en ict. In eerste instantie wordt Gerritsen voor een jaar aangesteld.

Onbekend met ODF

De benoeming van de ambassadeur maakt deel uit van het actieplan. Het is een van de maatregelen die in het plan staan waardoor overheden vaker gebruik moeten gaan maken van open standaarden en open source software. Veel overheidsmanagers zijn echter nog niet goed bekend met open standaarden en open source.

Uit onderzoek van Marketcap bleek dat meer dan de helft van de managers bij de overheid niet bekend is met het open document formaat (odf) en het portable document formaat (pdf). SP-kamerlid Arda Gerkens heeft de minister hier vragen over gesteld.

Actieplan Heemskerk

Het actieplan 'Nederland in open verbinding' heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door open source software te gebruiken. Zo wil hij bovendien een 'gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.

Onderdeel van het actieplan is de invoering van een 'comply-or-explain and commit'-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.

Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en 'medeoverheden'. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

SP stelt Kamervragen over geringe ODF-kennis

ODF nauwelijks bekend bij overheid

Ineke Schop leidt actieplan Heemskerk

NOiV belast met uitvoering actieplan Heemskerk

Kamer akkoord met actieplan open standaarden

Defensie steunt actieplan Heemskerk

'Open source fascineert mij'

Nauta wordt tweede opensource-ambassadeur

Opensourceleveranciers maken vuist

Vista in aanbesteding was fout adviesbureau

GroenLinks bepleit open source in ICT-studie

Open source software mist marketing

Waterschap vraagt ten onrechte om Vista

Overheid benadeelt open source-leveranciers

Lopende contracten remmen plan-Heemskerk

Minimum van 50.000 ondermijnt plan Heemskerk

Plan Heemskerk alleen boven 50.000 euro

Linuxworld - Schop zet vaart achter Heemskerk

Linuxdistributie is tien miljard dollar waard

Red Hat-CEO: crisis goed voor open source

Overheid wacht zware conversieslag

'Ik wil de overheid slimmer maken'

Taak ambassadeur open source nog niet duidelijk

Ambassadeur open source gekozen om zijn netwerk


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-25T10:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.