Symbian lokt met open source

Dit artikel delen:

De organisatie achter het mobiele besturingssysteem Symbian werkt eraan om dat platform open source te maken. Symbian was voorheen een van telefoonleveranciers, maar komt nu geheel in handen van Nokia.

Symbian Software wil meer ontwikkelaars lokken naar het mobiele telefonieplatform Symbian. Het werkt er daarom aan om dat besturingssysteem open source te maken. De organisatie, oorspronkelijk een alliantie van telefoonproducenten, onthulde deze plannen op zijn Smartphone Show die 21 en 22 oktober plaatsvindt in Londen.

Vice-president David Wood, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, zei op die bijeenkomst dat de drie belangrijkste woorden voor het bedrijf nu zijn: "Developers, developers, developers." De topman verwijst daarmee naar de focus van Microsoft op ontwikkelaars van applicaties voor zijn besturingssysteem. De beschikbaarheid van veel en diverse applicaties zorgt immers voor gebruikers, wat weer leidt tot verkoop van het bewuste platform.

Ontwikkeltools

Daarnaast onthulde Symbian nieuwe tools voor ontwikkelaars om het maken van applicaties voor dat smartphone-besturingssysteem te vergemakkelijken. Zo is er nu de gratis Symbian Analysis Workbench die de programmeur toont wat er gebeurt in een mobiele telefoon wanneer er een applicatie draait. Zo is de impact van de in ontwikkeling zijnde software beter zichtbaar, zodat de ontwikkelaar zijn product makkelijker kan optimaliseren.

Andere nieuwe ontwikkeltools zijn de Profiler for Symbian OS van processorproducent ARM, en een uitvoering van het Qt-applicatieraamwerk van leverancier Trolltech. Eerstgenoemde tool biedt ook uitgebreide analysemogelijkheden, terwijl de tweede een middel is om een appliatie te maken die draait op verschillende platformen. Het is dan dus niet nodig om je applicatie aan te passen voor bijvoorbeeld een ander besturingssysteem, de aan- of afwezigheid van een toetsenbord, of een ander schermformaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-22T10:35:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.