Linuxworld - ODF-plannen kabinet te vrijblijvend

Het actieplan Nederland Open in Verbinding (Noiv) is te vrijblijvend. Het kabinet moet dwingender optreden tegen overheden om het gebruik van ODF massaler te verspreiden. Dat stelt Bert Bakker, voorzitter van de OpenDoc Society.

Noiv is een goed initiatief, maar te vrijblijvend, luidde het oordeel van Bert Bakker tijdens Linuxworld in de Jaarbeurs in Utrecht. Bakker is voorzitter van de OpenDoc Society, een belangenbehartigingsclub die pleit voor het publiek gebruik van open documentstandaarden. "Noiv is niet meer dan een actieplan. Maar alleen aandacht vragen is niet genoeg."

Nederland Open in Verbinding (Noiv) is het actieplan van de rijksoverheid om het gebruik van open source software en open standaarden binnen de overheid te stimuleren. Volgens dit plan ondersteunen rijksdiensten vanaf april 2008 ODF (Open Document Format) en gaan mede-overheden (zoals gemeenten, provincies en waterschappen) deze open standaard per 1 december 2008 voor documentcreatie en -bewerking gebruiken.

Thorbecke

Volgens Bakker moet Den Haag open standaarden dwingender opleggen. Pas dan ontstaat er massa en is er een garantie dat documenten over tientallen jaren nog steeds leesbaar zijn. Hij beseft dat dit in de praktijk lastig is, verwijzend naar de Thorbecke-grondwet uit 1848. "Daarin is vastgesteld dat lagere overheden 'nevengeschikt' zijn, dus mede-overheden die naast en niet onder de rijksoverheid staan en geen zaken opgelegd kunnen krijgen". Maar, voert hij aan, de rijksoverheid staat niet machteloos. Zij zou bijvoorbeeld kunnen regelen dat gemeenten rijkssubsidies voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht als ODF-bestand moeten indienen. "Zoiets zou al helpen." 

Bakker verwijst naar de federale regering in België, waar vanaf 1 januari 2009 de digitale communicatie met gemeenten verplicht in ODF moet plaatsvinden. En ook andere landen in Europa zijn stukken verder dan Nederland. "De ontwikkeling naar open communicatie is niet tegen te houden. Het onderling uitwisselen van documenten is onomkeerbaar. Ook Microsoft neemt ODF in zijn volgende softwareversies op." Het softwareconcern is overigens nog geen lid van de OpenDoc Society.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alweer 1 die aan de versnippering werkt. Sinds 2006 bestaat de OpenDoc Society die dit al afdekt. als we allemaal ons eigen initiatiefje uitleven blijft het een berg kleine beweginkjes die geen massa hebben. Een beetje met een zoekmachine spelen en we hadden meer mensen in 1 organisatie.

Jammer

Versnippering?
Ik ben van de OpenDoc Society ;-)

Oeps, een beetje te moe geweest gister, te lang doorgewerkt.

Het gaat om de ODF-Alliance.
Die bestaat al sinds 2006 en doet krek het zelfde.
www.odfalliance.org

Jan, uitgeslapen

Mee eens, het blijft te vrijblijvend, dat werkt niet.

Prachtig z'n ISO standaard...
Een Standaard heeft alleen nut als deze door alle partijen gebruikt wordt. Dus inderdaad dwingend opleggen.
Dat zou wereldwijd moeten gelden voor de communicatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-14T09:53:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.