Centric verliest zaak tegen Wigo4it

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De rechtbank in Utrecht wijst een verbod af op de ontwikkeling van ict-systemen door Wigo4it. Hierom was door ict-dienstverlener Centric gevraagd. Wigo4it is een dochteronderneming van de sociale diensten van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Wigo4it mag van de rechtbank Utrecht ict-systemen blijven ontwikkelen voor de sociale diensten van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Ict-dienstverlener Centric wilde met een gerechtelijk verbod publieke aanbesteding van ict-systemen voor de betrokken sociale diensten afdwingen. Wigo4it bouwt ict-systemen voor de gemeenten op basis van onder andere het Haagse systeem Socrates II en de Amsterdamse reïntegratieapplicatie Raak.

Volgens Centric omzeilen de betrokken gemeenten via Wigo4it de verplichte openbare aanbesteding. Hierdoor wordt marktwerking en concurrentie bij de doorontwikkeling van de systemen Socrates II en Raak gefrustreerd. De systemen zijn overigens eigendom van gemeenten.

Inbesteding

De rechter ziet de ict-werkzaamheden van Wigo4it als een toegestane vorm van zogeheten inbesteding. Belangrijk daarbij is dat Wigo4it geen commerciële opdrachten voor andere opdrachtgevers uitvoert, maar exclusief voor de gemeenten werkt. Bovendien gaat het om de doorontwikkeling van bestaande systemen en niet om nieuwe projecten. Die zullen, zo heeft Wigo4it de rechter verzekerd, zullen volgens de regels worden aanbesteed.

Wigo4it heeft als bedrijf een bijzondere rechtsvorm. Het is een coöperatieve vereniging, met de sociale diensten van de vier grote steden als lid. Doel van de onderneming is de ict-ondersteuning van de gemeentelijke werkprocessen en de vernieuwing daarvan te verbeteren. Het bedrijf doet de ontwikkeling en beheer van ict-applicaties, e-dienstverlening, tools voor diagnose en bemiddeling van klanten, informatie-uitwisseling van ketenpartners van sociale diensten.

Hoger beroep

Op de vraag of Centric een hoger beroep in deze zaak overweegt, laat een woordvoerder van het bedrijf weten op dit moment niet op deze zaak te willen ingaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Typische powerplay reactie van Centric om gemeenten onderdruk te zetten. Nu heeft Centric de grote 4 gemeenten tegenover zich en niet zo maar een "kleintje" die zij kunnen overbluffen met een rechtszaak enzo... Mooi dat de rechter de gemeenten gelijk geven.

Overigens is de tendens voor samenwerking wel begrijpelijk maar slecht voor de kleinere spelers in de overheid ICT markt. Immers de hoge kosten die moeten worden gemaakt en de vaak niet in "verhouding" staande eisen van de aanbestedingsregels bevoordelen de GROTE spelers.

Pikant is hierbij is wat er in de toekomst gaat gebeuren met de afstemming van aanbestede versus inbestede software in gemeenteland. Zijn de 4 grootste gemeenten leading? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de overige gemeenten massaal overgaan naar Open Source met geheel nieuwe softwaretechnieken? Wat gebeurt er als er bijvoorbeeld een geheel nieuw sociaal stelsel komt? Nog los van de vraag of inbestede software goedkoper is en selfsupporting kan blijven op de langere termijn.

Wat is dit toch een rare zaak met die openbare aanbestedingen. Hoeveel miljoen euro wordt er toch alleen maar in dat papierwerk rondgepompt. Als klant/koper wil je gewoon zelf de partijen uitkiezen waarmee je zaken wilt doen. Dat gebeurt nu toch ook gewoon via de voorwaarden van de aanbestedingen die regelmatig naar diverse partijen toegeschreven wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-22T11:16:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.