ICT Automatisering: administrateur fraudeerde

De miljoenenfraude bij ICT Automatisering is gepleegd door een medewerker van de administratie. Bovendien staat het voor ceo Bram Schot vast dat de medewerker, die op staande voet is ontslagen, de dader is. Dat vertelt Schot aan Computable.

ICT Automatisering maakte vrijdagochtend 30 januari 2009 bekend dat een medewerker 2,5 miljoen euro heeft verduisterd. Computable sprak met ceo Bram Schot over de miljoenenfraude.

Het gaat om 2,5 miljoen euro, bijna de helft van de winst van 6,1 miljoen over 2007. Zo'n fraude houd je niet stil.
De fraude die nu aan het licht is gekomen, is een enorme schok. Dit is voor een bedrijf natuurlijk heel naar. Zo wil je niet in de publiciteit komen. We hebben ervoor gekozen om zelf met dit bericht naar buiten te komen, voordat er bijvoorbeeld door onze medewerkers tegenstrijdige informatie over de fraude naar buiten wordt gebracht.  

De betrokken medewerker is op staande voet ontslagen. U moet voldoende bewijs hebben gehad om die stap te nemen?
We zijn er zeker van dat die medewerker de dader is. Daar twijfel ik niet aan, anders hadden we die stap niet gezet.

Wat was de functie van de medewerker?
Ik wil daar niets over zeggen. Het enige dat ik kwijt wil, is dat de werknemer bij ons op de administratie werkte.

Hoe gaat het nu verder?
We hebben de medewerker op staande voet ontslagen en aangifte gedaan. Deze zaak is voor ons urgent. Voor de instanties die de zaak in onderzoek hebben is het een van de vele zaken. Dat is soms wel frustrerend.

Wanneer weten jullie meer over de gevolgen voor de cijfers?
In maart maken we de jaarcijfers bekend. Als de belangrijkste onderzoeken zijn afgerond, kunnen we verder ingaan op de gevolgen van de fraude voor onze bedrijfsresultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Controletechnische functiescheiding"

Zo zie je maar weer ICT-ers werken als een soort moderne loonslaven en een administratief medewerker zit
heerlijk achterover met een bak koffie en drukt op een kop in een programma waardoor miljoenen worden over gemaakt en probeer jij maar te laat als ICT er het probleem van die administrateur op te lossen dat schelden ze je stijf voor alles en nog wat.Voor jouw als icter zijn de wegen om dit soort transacties te doen alleen in de film mogelijk. Alles is afgebakend en een ICT-er is een schitterende zondebok die heeft het altijd gedaan !!! Neem mijn advies: Ga niet de ICT in als je jezelf respecteert !!!

Functiescheiding werkt alleen als je over grote afdelingen en grote aantallen personeel beschikt. Als je slechts 1 of 2 inkopers hebt, hebt je al snel een probleem.

Jammer dat er niet bij staat hoe die medewerker het geflikt heeft. Hadden we er misschien wat van kunnen opsteken... ;-))

50% van alle organisatie wordt getroffen door fraude.

In Nederland is de schade tussen de 2 en 3 miljard euro per jaar. Gemiddelde schade is 10 duizend euro per geval. Fraude komt overal voor. Wellicht had eea voorkomen kunnen worden. Kijk bv eens op diis.nl Deze club levert PRE employment software.

Wim,

Vanwaar die frustratie?

Ik mis nogal wat relevante informatie: Waar zit of zat het lek? Hoe lang heeft hij/zij gefraudeerd? Waar is het geld nu? Is er nog iets terug te halen?

Fantastisch interview! Roept meer vragen op dan er beantwoord worden....

Nu eens een keer niet iemand van de directie die de boel belazert....

Tja,
Dat het er een van administratie zou zijn is niet verrassend, dat is zo goed als de enige plek waar je deze hoeveelheid geld weg kunt sluizen zonder direct op te vallen. Jammer is wel dat er dus kennelijk geen controlerend proces is ingesteld, of deze persoon heeft het in een periode van een aantal maanden kunnen bewerkstelligen.

Ik nam vroeger ook weleens iets mee van de baas naar huis. van pen tot pak papier. als je niet gesnapt wordt, dan gaat het als maar makkelijker. Maar waar ligt de grens. Ik ben nu zelf ondernemer en kijk goed naar de zwakke punten in de beveiliging van mn bedrijf. Een pen is geen punt, maar als complete pc's verdwijnen wordt het rap minder. Gelukkig kun je ook remote de boel goed in de gaten houden.

@Bedweter: Slecht interview! Roept meer vragen op dan er beantwoord worden....

Of was dat cynisch bedoeld, Bedweter?

@Frank: Nu eens een keer niet iemand van de directie die de boel belazert....

Dat weet je niet, dit zijn de woorden van de beschuldiger, de beschuldigde is niet aan het woord geweest...

Not guilty, untill proofed!

Laten we daar Proven van maken dan ;-)

ben we benieuwd naar de duur van de fraude dat blijkt nergens uit, als iemand in 1 keer 2,5 miljoen wegsluist, valt het snel op. maar als er jaren over heen gaat, kan het een stuk lastiger zijn om op te sporen. waar waren de controles, lagen de directie en bevoegde kaderleden te slapen?

@Zowiezo: Wat denk je zelf? ;-)

Zo zie je dat miljoenen bijeenschrapen een besmettelijk virus is geworden.
Wie heeft het goede antivirus?
Niet de ICT-er (software-ontwikkelaar) maar de mentaliteit is fout. Daar moet aan gewerkt worden.

@Rob...
Schande...ook een pen is eigendom en dus niet van jou. Ik vind dat je daar wel heel erg luchtig over doet.
Of je nu een pen, gummetje of pak papier mee neemt, zonder toestemming (!!), dan is dat gewoon oridinaire diefstal, niks meer, niks minder.

@henkie,

Reageren op dit artikel in de baas zijn tijd kost meer dan een gummetje oid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-02T07:08:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.