Vluchtelingenwerk kiest voor open source

Open source

Vluchtelingenwerk Nederland gaat onderzoeken hoe het open source software kan gebruiken voor de ict-infrastructuur op zijn hoofdkantoor. Daartoe heeft de organisatie dienstverlener Stone-IT ingehuurd. Eenvoudiger onderhoud is een belangrijkere reden voor de overstap dan kostenbesparing.

Vluchtelingenwerk Nederland gaat de ict-infrastructuur op het hoofdkantoor zoveel mogelijk overzetten naar open source software. De organisatie heeft dienstverlener Stone-IT ingehuurd om te onderzoeken hoe dit kan worden gedaan. "Er wordt waarschijnlijk ook gebruikgemaakt van maatwerksoftware die niet draait op een opensource-besturingssysteem. We onderzoeken nu hoe ver we kunnen gaan", zegt directeur Martijn Smit van Stone-IT.

De desktops op het hoofdkantoor draaien nu op het besturingssysteem Windows. Daarnaast maakt het kantoor gebruik van Novell GroupWise. Smit: "De nieuwe omgeving kan bestaan uit een Linux-besturingssyteem met mailomgeving Zarafa, kantoorpakket Open Office en de active directory Ldap. We zoeken nu uit of dat kan."

Verantwoording

Vluchtelingenwerk hoopt door over te stappen op open source software donateurs een goede verantwoording te geven van de ict-uitgaven. Besparen van kosten is echter niet de belangrijkste reden om over te stappen op open source software, zegt Smit. "Dit soort organisaties krijgen vaak al veel korting bij leveranciers. De organisatie merkte vooral het eenvoudigere onderhoud bij de regiokantoren die al gebruikmaken van open source software. Bovendien geeft het een goed gevoel. Het past bij een organisatie als deze."

Het gaat om tweehonderd werkplekken en een server-omgeving op het hoofdkantoor. Ongeveer de helft van de regiokantoren en 1800 eindgebruikers maken al gebruik van open source software. Als het project bij het hoofdkantoor is afgerond, wordt bekeken of alle overige locaties van Vluchtelingenwerk Nederland kunnen overstappen op open source software.

Stone-IT doet de komende twee maanden onderzoek en presenteert zijn bevindingen aan het management en de gebruikers. Aan het einde van dit jaar moet de overgang naar een open source-infrastructuur zijn afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-05T12:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.