ICT Automatisering voor het eerst in het rood

Crisis

Ict-dienstverlener ICT Automatisering boekt voor het eerst in zijn tweeëndertigjarige bestaan rode cijfers. Onder de streep noteert het bedrijf een verlies van 1,7 miljoen euro, waar het in 2008 een winst van 5,3 miljoen euro noteerde. Het bedrijf zag over 2009 de omzet dalen tot 79,1 miljoen euro, 19 procent minder dan het jaar ervoor. De vraag naar embedded software en adviesdiensten liep sterk terug. Daarnaast drukken reorganisatiekosten van 4,5 miljoen euro zwaar op de financiële resultaten.

De reorganisatiekosten omvatten het schrappen van 32 voltijdfuncties (fte) en het samenvoegen van bedrijfsonderdelen. De onderneming voegde in 2009 de bedrijfsonderdelen ICT Embedded en ICT Solutions samen. De activiteiten worden ondergebracht in een bedrijfsonderdeel met de naam Humiq. In totaal verdwenen in 2009 zeventig banen door gedwongen ontslagen, natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Ceo Bram Schot: 'Zoals de ontwikkelingen in de tweede helft van 2008 al deden vermoeden is 2009 economisch gezien een zeer lastig jaar geworden. Het is één van de moeilijkste jaren uit ons bestaan.'

De directeur zag de omzet van het bedrijfsonderdeel ICT Embedded met 33 procent teruglopen tot 18,5 miljoen euro. Halverwege 2009 gaf Schot al aan dat de omzet van de divisie die software maakt voor televisies, telefooncentrales en cd-spelers terugliep doordat de vraag van klanten als NXP, Océ, Philips Healthcare en ASML afnam.

Duitsland valt tegen

Het bedrijfsonderdeel ICT Solutions boekte 37,3 miljoen euro omzet, 16 procent minder dan in 2008. Ook de activiteiten in Duitsland vielen tegen. Dit bedrijfsonderdeel boekte een omzet van 21,4 miljoen euro, dat is 6 procent minder dan in 2008. Het bedrijfsonderdeel voor adviesdiensten boekte een omzet van 1,8 miljoen euro, 21 procent minder dan een jaar eerder. Dat komt mede door de opheffing van de Duitse trainings- en adviestak Noviq.

Het bedrijf zag vooral in de eerste helft van 2009 de vraag naar diensten sterk dalen. Volgens Schot wordt de omzetdaling van 97,5 miljoen euro in 2008 naar 79,1 miljoen euro in 2009 (19 procent daling) voor ongeveer een derde veroorzaakt door een daling van de tarieven.

De activiteiten van ICT Automatisering zijn verdeeld over vestigingen in Nederland en Duitsland. Bij het bedrijf werken 934 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-22T11:15:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.