Consortium trekt Novell-patentenplan in

Dit artikel delen:

Het door Microsoft geleide technologieconsortium CPTN Holding heeft zijn aanvraag voor registratie van 882 Novell-patenten voorlopig ingetrokken. Dat meldt de Duitse mededingingsautoriteit. Die doet verder geen mededelingen over de aanleiding van het besluit. Microsoft, Apple, EMC en Oracle verwierven de patenten na de acquisitie van Novell door Attachmate. Volgens een woordvoerder van Microsoft is het een procedurele en tijdelijke kwestie, melden Amerikaanse media.

'Het is een puur procedurele stap die nodig is om tijd te winnen om de beoogde transactie te beoordelen', laat de voorlichter weten aan de Amerikaanse nieuwssite Infoworld. De extra tijd zou het consortium kunnen gebruiken om de deal met Attachmate aan te passen aan Europese mededingingsregels en kritieken uit de markt.

Het Bundeskartellamt meldt de intrekking van de aanvraag summier op zijn site (zoek op de pagina naar CPTN en 'Rückname').

Dwarsbomen

Een van de kritieken op het plan kwam van het Open Source Initiative (OSI), de internationale koepelorganisatie voor gebruikers van open source software. Die vreest dat het consortium het gebruik van dergelijke software wil dwarsbomen. Bovendien verliep de aankoop van de patenten volgens OSI schimmig, waarmee kwade bedoelingen kunnen worden verhuld. De organisatie stuurde begin januari 2011 een brandbrief naar het Bundeskartellamt.

Op 22 november 2010 werd bekend dat Novell voor 2,2 miljard dollar in handen komt van leverancier van beheersoftware Attachmate. Bovendien verkoopt het bedrijf ter waarde van 450 miljoen dollar 882 patenten aan ict-consortium CPTN. Kort daarna maakte Novell bekend dat het na de overname door Attachmate eigenaar van Unix blijft. Dat is een veelgebruikte besturingssysteemfamilie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-13T10:12:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.