Oracle OpenWorld 2011

Oracle introduceert Java SDK 8 in 2013

Oracle meldt dat de software develepment kit (sdk) voor het ontwikkelingsplatform Java Standard Edition 8 medio 2013 beschikbaar komt. Inmiddels wordt Java EE 7 verder ontwikkeld. Oracle maakte dit bekend tijdens de JavaOne-conferentie in San Francisco, die gelijktijdig wordt gehouden met Oracle OpenWorld 2011. Volgens Mark Reinhold's, chief architect van de Java Platform Group bij Oracle, wordt Java 8 wat technologie betreft 'meer revolutionair' dan Java 7.

Java 8 volgt Java 7 (JDK7) op, dat begin juli 2011 werd geïntroduceerd. Zo worden de functies Project Jigsaw en Project Lambda gebundeld in Java 8. Zo zorgt Project Jigsaw er voor dat ontwikkelaars grote hoeveelheden codes meer flexibel kunnen beheren. Project Lambda zorgt er voor dat Java beter werkt met systemen die multicore processors hebben. Verder zorgt Project Lamba voor convergentie van met Java Virtual Machine (JVM).

Een aantal ‘goodies' zijn uit Java 7 weggelaten om de introductie ervan te versnellen, zodat de software development kit (sdk) van Java 8 laat 2012 beschikbaar zou moeten zijn. Door de afweging van ‘features versus stability' komt Oracle om de twee jaar met een nieuwe versie. Dat verzet Java 8 dan ook naar 2013, zij het dat er nog tussentijdse versies van Java 7 kunnen komen. Nieuw is dat de Java 7 SDK preview voor Mac OS nu beschikbaar is.

Avatar

Verder is de nieuwe versie van JavaFX 2.0 geïntroduceerd, een platform om internetapplicaties te ontwikkelen waarmee audio-, video- en webservices kunnen worden aangeboden. Uit de strategiesessie kon tevens worden afgeleid dat JavaFX de ‘long term' client in Java is, met sterke cross platform-mogelijkheden. Zo werd Java ook op Apple iOS getoond. Wat de ME-editie van Java betreft, zal de kloof met SE worden gedicht.

Ook werd ‘project Avatar' getoond. Avatar biedt een oplossing voor client-toepassingen op basis van Java en HTML 5 (inclusief hybride Java/HTML-toepassingen) in een Java EE-cloudomgeving.

Java 9

Oracle stelde tevens dat de Java Community Process (JCP), het orgaan dat formeel nieuwe ontwikkelingen in het Java-platform moet goedkeuren, meer actief wordt, met nu ook een vertegenwoordiging van de Java-gebruikersgroepen. Op deze JavaOne kondigde ook Twitter zijn lidmaatschap van de JCP aan.

Inmiddels worden ook ontwikkelingsplannen gemaakt voor Java 9, zoals ondersteuning voor big data, beheer van cloudapplicaties en meer geautomatiseerde snufjes voor JVM.

In samenwerking met Datanews

Achtergrondartikel over Java

Lees meer in het achtergrondartikel 'Oracle geeft gas met Java'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-06T12:55:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.