RIM presenteert Blackberry 10

Research in Motion (RIM) heeft zijn nieuwe besturingssysteem Blackberry 10 gepresenteerd. De smartphoneleverancier stelt de ontwikkelaarskit beschikbaar aan bedrijven zodat zij hun producten kunnen klaarmaken voor dit nieuwe platform. De eerste BlackBerry 10-toestellen worden eind 2012 verwacht.

De toolkit bevat de Blackberry 10 Native SDK met Cascades, waarmee ontwikkelaars native applicaties kunnen ontwikkelen in C, C++ of Qt. Daarnaast bevat de Native SDK api's (application programming interfaces) die ontwikkelaars toegang geven tot de kernfuncties van het toestel en een reeks aan Blackberry-applicatiediensten, zoals push- en betaaldiensten. Cascades is een toolset om krachtige native applicaties te bouwen waarmee ontwikkelaars eenvoudig visueel sterke toepassingen kunnen ontwikkelen zonder grafische code te hoeven schrijven.

WebWorks SDK

De toolkit bevat ook ondersteuning voor html5-applicatieontwikkelaars met de Blackberry 10 WebWorks SDK, waarmee zij native-achtige applicaties kunnen ontwikkelen met gewone webprogrammeringstechnologieën. Met de Blackberry 10 WebWorks SDK kunnen ontwikkelaars html5 en css gebruiken voor het bouwen van apps. In deze eerste versie van de Blackberry 10 WebWorks SDK hebben ontwikkelaars toegang tot een deel van de volledige WebWorks-api's.

Applicaties die zijn gemaakt met één van de Blackberry 10-tools zullen zowel draaien op Blackberry 10-smartphones als op de Blackberry Playbook-tablet. Blackberry 10 krijgt speciale widget-technologie mee. Ook wordt swypen mogelijk en worden tijdens het navigeren door apps gebruikersacties weergegeven. Een interessante nieuwe functionaliteit is de timelapse-feature. Hiermee legt de camerasoftware vlak voor en na de daadwerkelijke foto ook beeld vast zodat de gebruiker het beste beeld kan kiezen.

BBX

In eerste instantie noemde RIM zijn nieuwe besturingssysteem BBX, maar het Amerikaanse softwarehuis Basis maakte hier bezwaar tegen. Al veel eerder had dit bedrijf het softwareproduct BBx in huis. Een rechter gaf hen gelijk en dwong RIM de naam BBX aan te passen. De smartphoneleverancier koos uiteindelijk voor Blackberry 10.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-02T15:09:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.