OU-promovendus creëert automatische feedback

In zijn promotieonderzoek aan de Open Universiteit (OU) heeft Alex Gerdes een programmeerleeromgeving ontwikkeld, waarin automatisch feedback wordt gegenereerd op het moment dat studenten dat wensen. Hierdoor kunnen grote groepen studenten altijd direct feedback ontvangen tijdens het maken van opdrachten, ook als er geen docenten zijn. Ook kan de docent in deze nieuwe leeromgeving eenvoudig opgaven toevoegen of aanpassen. Dit kost in de bestaande systemen veel tijd. Gerdes promoveert vrijdag 23 november 2012 om 13.30 uur op zijn proefschrift, getiteld ‘Ask-Elle: a Haskell Tutor’ aan de Open Universiteit in Heerlen.

Gerdes heeft een programmeerleeromgeving ontwikkeld, genaamd Ask-Elle, waarin feedback automatisch wordt gegenereerd, en het gemakkelijk is om opgaven toe te voegen of aan te passen. Ask-Elle is een leeromgeving voor de functionele programmeertaal Haskell. In Ask-Elle kunnen studenten onder andere stapsgewijs programma’s ontwikkelen, nagaan of een gemaakte stap goed is of niet, om een hint vragen als ze vast zitten en volledig stapsgewijs uitgewerkte programma’s bekijken. Deze feedback wordt automatisch gegenereerd op basis van modeloplossingen voor een programmeeropgave.

Een modeloplossing is een uitwerking voor een opgave die een expert zou schrijven. Hierin worden vaak methoden gebruikt die studenten moeten leren. Een leraar kan een opgave aan Ask-Elle toevoegen door één of meerdere modeloplossingen te definiëren voor een programmeeropgave. De gegenereerde feedback kan worden aangepast door de leraar. Hiervoor kan de leraar de modeloplossingen voorzien van aanwijzingen hoe de feedback moet worden gegenereerd.

Alex Gerdes

Ir. Alex Gerdes (Emmen, 1978) is software developer bij QuviQ te Göteborg in Zweden. Van 1999 tot 2001 werkte hij als sofware design engineer bij Ericsson EuroLab Netherlands. Van 2001 tot 2007 was hij werkzaam als software engineer bij Astron (Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland). In 2000 studeerde hij af aan de Hogeschool Drenthe (technische informatica) en in 2007 rondde hij de wo-master technische informatica aan de Open Universiteit af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-20T10:17:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.