Kadaster deelt open data met app-ontwikkelaars

Dit artikel delen:

App-ontwikkelaars krijgen toegang tot open data uit de registers van Kadaster. Via een toolbox kunnen ontwikkelaars gegevens verwerken in mobiele apps. Het gaat onder meer om gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en koopsominformatie. Ict-dienstverlener Capgemini en de internetbureaus Freshheads en 2CoolMonkeys hebben Kadaster geholpen bij de opzet van het ontwikkelplatform.

Kadaster verzamelt en verstrekt onder meer gegevens van vastgoed in Nederland. Op dit moment zijn de gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en koopsominformatie als dataset te downloaden. Na de pilot van zes maanden gaan de vier betrokkenen samen kijken hoe er een vervolg aan de toolbox kan worden gegeven.

Kadaster wil met de toolbox het gebruik van de open data door app-ontwikkelaars stimuleren. 'Wij hebben al ontdekt welke voordelen er met deze open data te behalen zijn en hopen dat de toolbox meer ontwikkelaars zal aansporen om hier nieuwe en innovatieve applicaties mee te bouwen', zegt Dimitri van Hees, open data-expert bij Freshheads.

Inmiddels zijn de eerste apps ontwikkeld. Freshheads maakte Postcodeapi.nu. Die app is gebouwd met behulp van BAG-gegevens en de postcodedatabase van de afzonderlijke gemeenten.

Koopsom-app

2CoolMonkeys lanceerde de app Koopsomapp.nl. Met die applicatie kan iedereen op basis van locatiegegevens koopsomgegevens opvragen. Normaal gesproken gaat hier een heel proces aan vooraf, maar met behulp van de Kadaster Toolbox is er direct inzicht in het aantal woningen dat in een gebied staat en wat de gemiddelde koopsom per wijk is. Dat kan bijvoorbeeld een handige toepassing zijn voor makelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is er bekend wanneer dit beschikbaar wordt voor andere ontwikkelaars?

Beste Robbert,

De toolbox is al beschikbaar, je kan het downloaden van: http://toolbox.ontwikkeling.kadaster.nl/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-17T14:38:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.