Amerikaan steekt miljoenen in Twentse start-ups

Euro

De Amerikaanse investeerder Cottonwood Technology Fund vestigt zich in Enschede. Het bedrijf zegt direct tien miljoen euro te verdelen onder tech-start-ups die gelieerd zijn aan de Universiteit Twente. Enschede wordt het Europese hoofdkantoor van de durfinvesteerder. De Europese vestiging van de investeerder wordt geleid door Ray Quintana. Voordat hij een eigen investeringsmaatschappij oprichtte, werkte hij voor Bosch in Duitsland.

Dat meldt RTL Nieuws. Quintana verwacht voor het einde van 2014 zo'n dertig miljoen euro aan investeringen binnen te halen. Volgens RTL kiest Cottonwood voor de campus van de Universiteit Twente omdat die universiteit voorloper is in de ontwikkeling van nanotechnologie. Er wordt onder andere gewerkt aan chipmachines die een nieuwe technologie gebruiken voor de productie van halfgeleiders.

De investeerder is te spreken over de publiek-private samenwerking bij Nederlandse universiteiten. Volgens de Amerikaan is er goed contact met het bedrijfsleven om technologie toepasbaar te maken en te vermarkten. Collegevoorzitter van de Universiteit Twente, Victor van der Chijs zegt tegen RTL dat hij niet bang is dat Cottonwood Nederlandse start-ups wegkaapt. 'De bedoeling is juist dat de start-ups hier blijven en groeien. Dit is fantastisch nieuws voor Nederland. Door Amerikaanse geld en kennis wordt het nu makkelijker voor start-ups om snel in het buitenland aan de slag kunnen. Want de investeerder heeft een groot internationaal netwerk waar ze gebruik van kunnen maken.'

Sanderink

Quintana is overigens niet de enige grote investeerder in de regio Twente. De Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, oprichter van ict-bedrijf Centric, kondigde eerder aan een deel van zijn fortuin na te laten aan de regio Twente.

Dat geld wordt onder andere gestoken in de ontwikkeling van een technologiecentrum en opleidingen voor kansarmen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-21T10:52:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.