Prinsjesdag 2014

Nederland opent deuren voor kennismigranten

Nederland wil zich aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor kennismigranten, onder meer op gebied van ict. Het kabinet gaat de toegang voor bijvoorbeeld talentvolle ontwikkelaars versoepelen en goedkoper maken. Hiertoe wordt volgend jaar een voorstel gedaan. Onder meer wordt gedacht aan versterking van het aanbod van internationale scholen. Dit jaar wordt een speciale gezant voor start-ups aangesteld om het Nederlandse profiel als een internationale plek voor jonge, innovatieve bedrijven beter te maken.

Dit kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in haar begroting aan. Initiatieven in het onderwijs worden aangemoedigd, zoals aandacht voor coderen en de ontwikkeling van apps in het voortgezet onderwijs. Ook een betere benutting van financieringsinstrumenten moet de komst van buitenlandse start-ups stimuleren.

Datagedreven innovaties

Verder wil het ministerie stimuleren dat wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis leesbaar worden. Met publiek geld gefinancierd onderzoek moet voor iedereen, overal ter wereld, toegankelijk zijn. Voor een snellere innovatie is belangrijk dat ook de toegang tot de onderliggende data wordt vergroot. Het kabinet geeft meer ruimte aan innovatief gebruik van data en komt in 2015 met concrete voorstellen. Wetgeving wordt aangepast zodat op verantwoorde wijze nieuwe datagedreven innovaties en verdienmodellen tot stand kunnen komen. Ook komen er meer faciliteiten voor het gebruik van open data. De regels voor intellectueel eigendom worden gemoderniseerd.

Op dit moment voert het kabinet de actieagenda ‘Smart Industry’ uit. Deze moet leiden tot nieuwe manieren van samenwerken en produceren in de Nederlandse (maak)industrie. Verder komt er een toekomstfonds voor (revolverende) financiering van innovatieve midden- en kleinbedrijven en onderzoek. De rendementen van het fonds komen opnieuw beschikbaar voor fundamenteel en toegepast onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uitgerekend de minister voor onderwijs waar de oorzaak van de teloorgang van het onderwijs en daarmee de dalende kenniskwaliteit te zoeken valt.
Waneer komt den Haag er nu eens achter dat wij hier in Nederland zat kennis hebben maar dat ons stelsel ervoor heeft gezorgt dat deze niet uitgedragen wordt.

De laatste jaren is men vooral op zoek naar jong, innovatief, technisch talent. Op zich al opmerkelijk aangezien jong en talent ook onervaren impliceert en innovatie in een beetje groot bedrijf in de praktijk al snel wordt afgeremd.
En dan techniek. Jetje zelf koos na haar vwo-b pakket toch maar voor politicologie en neem nou Ton Elias, de lamme die de blinden helpt. Hoeveel betas beslissen nu over ons als kamerlid ?
Reclame voor defensie, terwijl iedereen weet dat een hele generatie net wegbezuinigd is en je je als talentvol kannnonnevlees de hele dag rot verveelt, of ergens op een bermbom mag trappen. Of voor ict bij politie. Ja, daar zijn ze lekker innovatief bezig ;-)
Nu doet de overheid een poging ict te stimuleren. Blijkbaar is het niet zo leuk.
.
De boodschap is duidelijk. Wil je wat bereiken, kies geen technische ict.

Bussemaker komt met maatregelen voor het openbaar maken van onderzoek dat gefinancierd is met publiek geld. Helaas is een soortgelijk initiatief in de UK in 2012 stukgelopen op bezwaren van uitgevers die paywalls hanteren als verdienmodel.

Andere initiatieven als de WBSO/RDA vereisen een stevige administratieve overhead in ruil voor wat schamele lastenverlichtingen waar een tech startup niet echt op zit te wachten en die alleen de opkomst van een nieuw soort makelaar (WBSO-makelaar) bevorderd.

Na jaren van sloop en ontmanteling van het voortgezet onderwijs door de PvdA (van Kemenade, Zunderdorp, Wallage, Netelenbos) middels idealistische maakbaarheidsconcepten als "middenschool" en "studiehuis", denkt Bussemaker nu het gebrek aan beta's op te lossen door het coderen en de ontwikkeling van apps aan te moedigen".

Voor het ontwikkelen van een tech-sector is een lange termijn visie vereist die momenteel compleet lijkt te ontbreken. Misschien zou het een begin kunnen zijn als de minister van onderwijs zich gewoonweg minder gaat bemoeien met particuliere initiatieven en weer teruggaat naar haar primaire kerntaak, het faciliteren en bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs.

Nou Felix, wat een negatieve blik (scoort wel 5 sterren). Je begint al met te stellen dat jonge talenten in een grote onderneming innovatief bezig zouden kunnen zijn. Ik geloof dat iedereen beseft dat jong talent met name in start-ups aan de gang moet en buiten de gebaande kaders moet treden. De minister gaat dit stimuleren wat een goed initiatief is.

Juist wel technische ICT kiezen wil je deel uitmaken van de maakbaarheid van de digitale economie. Het initiatief van de minister sluit volgens mij goed aan op de vraag van ICT Nederland en zorgt ervoor dat we kiezen voor verbreding door het aantrekken van talent van buiten, aangezien ons eigen talent kiest voor niet ICT vakken.

Dat het initiatief van de minister te laat en onvoldoende is moet blijken, in ieder geval lijkt er weer iets positief te gebeuren.

Vroeger moest je eerst het vak leren en uitvoeren en dan kon je promoveren, misschien wel tot directeur.

Nu zie je dat blaaskaken zonder enige vorm van kennis meer kunnen verdienen dan de vakman met een schat aan ervaring die het klappen van de zweep kent. Promoveren vanuit het vak is er niet meer bij.

Dus wil iedereen blaaskaak worden.

Laten we nu eerst het systeem veranderen, dan kunnen we het talent dat hier geboren is eindelijk eens gaan benutten en hoeven we niet te importeren.

Gezien de salarisschalen bij de overheid voor vakmensen kan je maar een ding vaststellen, dat men zichzelf meer wil profileren als de grote leider met een visie op ict dan werkelijk iets aan het probleem doen.

Tevens stoor ik mij bijzonder aan de de aanpak van dit soort problemen want men denkt met een leuk filmpje en een reklame campagne meer jeugd voor beta te laten kiezen.
Typisch een Nederlands verschijnsel: heb je een probleem doe effe een campagne en dan stomverbaasd kijken dat het niet werkt(goh we hebben zo ons best gedaan).

Ik negatief, Willem ? Al die innovatiepraat bij computable gaat toch echt over grote bedrijven. DevOps, OTAP straten, spil in web, bruggenbouwer op snijvlakken :-P. Kleine bedrijven hebben geen tijd en geld voor die dure z.g. innovatie consultants. En jij stelt gewoon dat grote bedrijven zowiezo niet innovatief bezig kunnen zijn..
Te laat moet blijken ? het initiatief is blijkbaar om talent uit het buitenland te halen, hier kunnen en willen ze geen ict. Hoe “te laat” kun je zijn ?

Plan is dus een soort omgekeerde Melkertbaan. Niet de werknemer komt tekort voor de echte vacature, maar de overheid is niet in staat om de bevolking voor de vacature te scholen. Achteraf kunstmatig ingrijpen dan maar. Binnenkort de eerste ICT Mauros die weer terug moeten. Tranen met tuiten. Een voetbalkaartje gaat dat niet oplossen.

Gesubsidieerd "deel uitmaken van de maakbare digitale economie. Verbreding door aantrekken van talent van buiten". Je zou je zelf een moeten horen :-)

@ITman
Wat jij "aanpak" noemt, is het moderne "verdienmodel" van de publieke sector.

Een hoge ambtenaar identificeert een maatschappelijk probleem en regelt daar een budget voor. Er wordt een nieuwe organisatie opgetuigd (bij voorkeur vermomd als "kennisinstituut" in de semi-overheid) en er worden geschikte mensen gezocht om de zaak te managen (goed betaalde uitgerangeerde politici of bevriende managers uit de private en publieke sector die nog een bijbaan zoeken). Aangezien dit soort organisaties niet onderworpen is aan de krachten van de vrije markt of enige andere vorm van controle, kan er jarenlang zorgeloos geld worden getapt.

En daar gaan we weer. Terwijl de oudere ICT-er werkeloos thuis zit, gaan de deuren voor goedkope, jonge buitenlandse krachten weer wijd open. Uiteraard vallen deze kenniswerkers in een speciaal belastingregime zodat ze qua tarief tot de allergoedkoopste behoren.

Ik heb niets tegen concurrentie maar dan wel een gelijk speelveld.

Even voor iedereen: de belastingregime waar Willem het over heeft kan je bij de belastingdienst vinden onder het kopje 30% regeling hier de tekst:

Als u in Nederland komt werken, maakt u mogelijk extra kosten, de zogenoemde extraterritoriale kosten. Uw werkgever mag u een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor de extraterritoriale kosten die u maakt. Ook mag uw werkgever u 30% van uw loon, inclusief vergoeding, belastingvrij verstrekken. Deze regeling staat bekend als de 30%-regeling. Hiervoor is het niet nodig eventuele onkosten te bewijzen.

De politici van vandaag zijn niet meer de directeuren die het als een eer beschouwden op landelijk nivo zaken te regelen.
We hebben een nieuwe generatie politici die nog nooit in het bedrijfsleven gewerkt heeft en nog nooit geleerd heeft dat het geld waarmee ze werken niet van hun zelf is.

Een prestatie-meting voor politici met consequenties voor diegenen die slecht scoren zou nodig zijn.
En inderdaad men vergeet dat er in NL genoeg geroutineerd 50-plussers zijn die een schat aan ervaring hebben maar die niemand wil hebben omdat ze niet hip zijn.

Als de politiek over "innovatief" praat krijg ik altijd lachkrampen, om het even in welk Europees land.

@Willem den Iseger
De enige reden waarom wij nu nog niet onder de voet worden gelopen door goedkope ICT-ers uit India etc. zoals in de USA het geval was met de H1B visa's is de EU-eis dat een immigrant (om in aanmerking te komen voor een EU Blue card) minstens 1.5 maal het gemiddelde bruto salaris van die lidstaat moet verdienen.

Misschien een goed idee om een campagne te starten voor meer meesters in primair onderwijs, de basis van ons onderwijs is zodanig gefeminiseerd dat kinderen erg laat kennis maken met techniek. Weet niet hoe het landelijk is maar plaatselijk zijn alle creatieve vakken al jaren wegbezuinigd.

De emoties lopen hoog op maar ik zie tot mijn genoegen dat de vakcollega's met enig vakinhoudelijk niveau het zelfde vaststellen dan ik hierboven deed, en dat we dit met zijn allen bij diverser computable artikeltjes al vaker hebben vastgesteld.

De politiek beloofd als altijd weer een oplossing die a) Niet gaat werken en b) Niet uitvoerbaar is.
Immers welk talent wil er nu in Nederland komen werken als deze vooraf al weet in no time te mogen vertrekken.

Waarbij ik me nog steeds even afvraag waarom er onder al die werkloze automatisering specialisten geen talent zou zitten.

Goedkoper personeel wordt hier met talent bedoeld.

@Ewout: dat noemen we de kenniseconomie. Maar ja, wat heb je aan kennis als je er niet creatief mee om kunt gaan?
Waar we naar toe moeten is een onderwijsvorm waarbij kinderen al vroeg in staat worden gesteld hun aangeboren talent en vaardigheden te ontwikkelen.
Daarnaast moeten we vervolgens natuurlijk wel iedereen gelijk belonen, want anders wordt het nog niks. Is utopie, ik weet het, maar zie wat er de afgelopen decennia is gebeurd: te veel mensen die opleidingen en beroepen kiezen waarvoor ze eigenlijk geen talent of aanleg hebben, maar waarmee wel veel geld valt te verdienen. Politiek Den Haag voorop.

@hk
Het kan nog erger. Een voorbeeldje uit slowakije. Mejuffrouw X doet veel voor een goed doel en volgt een studie waar ze niet zo goed in is.
De vrouw van de arts is goed bevriend met mejuffrouw X en met de examinatrice en we hebben mejuffrouw X nodig voor het goede doel. Even een telefoontje en ze komt zonder herexamen door haar mondeling . . .

Dit is inmiddels gewoonte in vele landen zoals slowakije, hoe het in nederland is op dit moment weet ik niet, 10 jaar geleden viel het nog mee.
De mejuffrouwen X krijgen dan later een mooie positie bij de overheid . . . . . .

Vergelijkbare verhalen over auto's als kado voor de prof ken ik uit oostenrijk, tsjechie en zelfs uit duitsland maar die kan ik niet bevestigen. Het fenomeen is de laatste jaren toegenomen is mijn indruk.

@Hk
Ik ben een groot voorstander van lesmethoden die uit gaan van 'meervoudige intelligentie' waarbij ik wel de kanttekening wil maken dat het niet allemaal één groot feest moet zijn. Een beetje karkatervormende tegenslag en een paar 'rotvakken' zorgt er namelijk voor dat de creatievelingen ook doorzetters worden.

Helaas is 'meervoudige intelligentie' een probleem in de methodieken die - door rijk opgelegd - gevolgd moeten worden. Hersendode beleidsambtenaren hebben namelijk leerlingenvolgsysteem (LVS) bedacht waardoor scholen leerfabrieken zijn geworden. Hoe meet je eigenlijk innovatie?

In elk geval niet met een fraudeleus sterrensysteem voor gerobotiseerde 'creatievelingen' die van voren niet weten dat ze van achteren leven. Maar ja, hoe meer tegenslag.....

Kennismigranten is te vergelijken met het importeren van Gouda kaas. We kunnen het zelf het beste maken en zouden ons kapot moeten schamen als we het zouden moeten importeren.

Het bedrijfsleven wil voort en vind het korte termijn effect al lang goed zonder zich te beseffen dat het hele landschap op lange termijn laat eroderen. Het houdt de lonen laag en zorgt er voor dat nog minder mensen ICT willen gaan studeren. Totdat ook die kennismigranten de neus ophalen voor de goedkope banen hier. Zeker als ze door krijgen dat er veel meer lucratieve banen te vinden zijn in ons land.
Wat dat betreft zou ICT Nederland eens wat minder moeten klagen en meer constructief moeten werken om meer animo voor ICT in onze samenleving te verwerven.

En als ICTer zelf kan je ook je steentje bijdragen door bijvoorbeeld eens op een basisschool voor een groep uit te leggen waar je mee bezig bent.

Twee jaar geleden is een klant van mij begonnen om goede software ontwikkelaars te werven uit het buitenland. Die waren hoog opgeleid, relatief jong en hadden al wat ervaring achter de kiezen en waren goedkoop.

In de eerste instantie leek het een gouden greep. Kwaliteit van hun kennis was best goed, het waren leuke jongens en ze hadden verstand van hun vakgebied.

Nu twee jaar later zijn de ze allen weg en werken er NL ontwikkelaars (ook 50+).

Al zal elke situatie anders zijn afhankelijk van cultuur / volwassenheid van de organisatie / type uitdaging, maar dit zijn de zaken waar we tegenaan liepen:

1) Taal / Cultuur barrière: Iedereen moest ineens Engels spreken, schrijven et cetera. Op zich is dat een goed ding. Ik geloof zelfs dat Engels een eerste taal in NL zou moeten worden of in ieder geval met de paplepel moet worden ingegoten, maar nu dwaal ik af. Door de barrières was het enerzijds voor de jongens wat lastiger om naar collega's toe te gaan en door te vragen als iets niet duidelijk was. Andersom was de communicatie ook niet ideaal. Gevolg was dat veel een eigen leven ging leiden.

2) Doordat niet iedereen de taal toch in de finesses beheerst ontstond er gewoon keiharde miscommunicatie. Daarnaast werden doorlooptijden langer en moest soms klant wensen eerst (goed) vertaald worden naar requirements et cetera. Meetings duurder langer en waren vermoeiender.

3) Het waren jonge jongens ( < 25 jaar ) en ook nog vol ambities. Dus veel verzet met wat er al was en weinig bereidheid om verder te borduren op wat er was. Daarnaast was veel van wat aanwezig was niet in de juiste taal en dat hielp de zaak niet.

4) Een Italiaanse ontwikkelaar diende een klacht in bij de directie voor belediging. Na wat speurwerk kwam het hier op neer : Tijdens de lunch had de leidinggevende gezegd tegen de jongen dat alle code door iemand anders gereviewed moest worden, aka "four eyes principle". Dit werd opgevat als een publieke belediging omdat het suggereerde dat zijn code misschien niet goed was.

5) Doordat de jongens met nieuwste technieken aan de gang gingen ook ook nog wiskundig onderlegd waren met een voorliefde van complexe lambda expressions ontstond er een gat tussen wat er geschreven werd en wat de organisatie kon ondersteunen.

Zo kan ik nog wel verder gaan. Waar het op neer komt is dat prijs een belangrijk criterium is voor de business, maar dat er heel veel zachte zaken bijkomen die voor onverwachte effecten kunnen zorgen. Laat initieel enthousiasme (Hey ze zijn echt goedkoop en ze kunnen nog veel ook!) niet leiden tot een radicale omslag.

Niettemin geloof ik in kennis delen, samen werken, elkaars kracht gebruiken, maar ook niet de lange termijn uit het oog verliezen.

Geniet met mate, zeg maar :-)

Henri,

Ik vind het een nogal triest relaas wat je neerzet.
Niet speciaal omdat er wat dingen misgaan met buitenlandse werknemers, maar vooral omdat je op een paar plaatsen bevestigd dat het niveau alhier wel erg diep gezakt is.

Paar puntjes ter illustratie

1) Ik heb jaren in de luchtvaart gewerkt en daar met piloten van zo'n 130 landen te maken gehad. Ja zelfs situaties waarin landen die elkaar bepaald niet goed gezind zijn gewoon naast elkaar werkten. Dit heeft nooit tot problemen geleid.
Voertaal, Engels, Duits, Limburgs en Nederlands door elkaar waarbij je er op moet letten dat je in groeps gesprekken wel per persoon de juiste taal bezigt. pais de problem !

2) Je zit verdorie in de automatisering. als je de Engelse taal niet behoorlijk beheerst moet je gewoon een ander vak zoeken.

4) Ja die dingen kunnen gebeuren, gewoon even een gesprek met zo iemand aangaan om de situatie uit te leggen. lijkt me geen show-stopper.

5) Dus je vertelt me dat de mensen niet voldeden omdat jouw eigen mensen niet voldoende gekwalificeerd waren ?

Ik denk ook dat we voldoende kwaliteit in ons land hebben rondlopen en dat dit niet leeftijds bepaald is.
Voor goede mensen hoeven we dus niet naar het buitenland te gaan maar we mogen wel eens wat meer van onze eigen opleidingen verwachten !

Het hele punt wordt gewoon door Jeroen aangekaart,
Talent is kenlijk synoniem voor goedkoop.
Dit gecombineerd met de c.v. bingo van de bekende zet-baasjes en houden enkel nog 16 jarige ict specialisten met een rammel MicroSoft-Certificaten over...

Ik deel wel (zeer sterk) je visie dat het delen van kennis, kracht en ervaring wel tot een oplossing kan leiden.
Maar dat is niet in het belang van de politiek, en evenmin in het belang van de grote ICT-organisaties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-16T21:40:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.