Adyen koppelt Ryanair aan iDEAL

Ict-dienstverlener voor online betalingsverkeer Adyen heeft de boekingssystemen van luchtvaartmaatschappij Ryanair gekoppeld aan het online betalingsplatform iDEAL. Klanten die via de website van de prijsvechter een vliegticket kopen, kunnen direct via de bankkoppeling betalen. Het online verkoopproces liep eerder via creditcardmaatschappijen.

Ryanair wil met de nieuwe betaalmethode voorzien in de in Nederland veel gebruikte betaalstandaard. Volgens Adyen wordt in Nederland 60 procent van de online betalingen via iDEAL verwerkt. De dienstverlener schrijft dat in de reisbranche in ons land ongeveer 40 procent van de online betalingen via iDEAL verloopt.

De betaalstandaard is gekoppeld aan ticketingsysteem Navitaire (Accenture). Adyen-directeur samenwerkingen  Andy Guenthard vertelt dat de belangrijkste verschillen in het boekingsproces zijn dat er niet eerst een autorisatie-procedure via de creditcardmaatschappijen loopt. Betalingen worden direct voltooid via de acht bij iDEAL aangesloten banken. De koppeling werd in acht weken tijd geïmplementeerd.

Eerder leverde de betalingsdienstverlener soortgelijke koppelingen op voor KLM en Transavia. Adyen voltooide in maart 2014 een soortgelijke koppeling met het boekingensysteem van Duitse betaalstandaard SEPA Direct Debit.

250 betaalstandaarden

Guenthard benadrukt dat Nederland één van de voorlopers is op het gebied van online betaalmethoden met directe bankkoppelingen. Hij vertelt dat zijn bedrijf ook in het buitenland vaak kijkt naar lokale online betaalstandaarden zoals China Union Pay en Ali Pay. Adyen is psp (payment service provider) van ongeveer 250 betaalstandaarden die over de wereld gebruikt worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Er zijn in de wereld 250 betaalstandaarden", en in Nederland hebben we iDEAL. Dat is op zich best een goed systeem, maar een jaar gelden zijn we overgegaan op IBAN nummers in het SEPA gebied. Dan zou je dus ook een Europese variant van iDEAL kunnen invoeren. En jawel, die bestaat zelfs en heet MyBank. Het is een initiatief van de European Banking Association, waar alle Nederlandse banken ook bij zijn aangesloten. MyBank bestaat zelfs al een paar jaar, maar informeer er eens naar bij je eigen bank of de Betaalvereniging Nederland? Alsof ze het in Keulen horen donderen... Met MyBank zouden we in heel Europa internetbetalingen kunnen doen, prachtig voor de Europese economie. Geen creditcard gedoe of PayPal, nee gewoon net zo als iDEAL. Waarom de bankwereld er dan weer zo sloom achteraan hobbelt is mij een raadsel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-09T17:05:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.