135 miljoen voor ontwikkeling supercomputers

Het KNMI gebruikt een supercomputer van Bull voor weersvoorspellingen en klimaatmodellen.

De komende tien jaar trekt het kabinet samen met kennisinstellingen 135 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van quantumcomputers. Met die investering in de ontwikkeling van supercomputers met exponentiële rekenkracht wil het kabinet de positie van het Nederlandse instituut voor quantumtechnologie, QuTech uit Delft, versterken. Minister Henk Kamp (EZ) en minister Jet Bussemaker (OCW) ondertekenden 1 juni 2015 een overeenkomst met vertegenwoordigers van TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM.

'De volgende generatie supercomputers biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Om die mogelijkheden hier in plaats van elders tot wasdom te laten komen, zijn lange termijn investeringen noodzakelijk. Alleen dan kan onze economie optimaal profiteren van de voordelen van quantumtechnologie, zoals betere databeveiliging en meer rekenkracht', aldus Kamp.

Door financieringszekerheid vanuit de overheid wordt het voor QuTech mogelijk om extra private investeerders te interesseren, om te investeren in laboratoria en om talentvolle wetenschappers aan te trekken. Momenteel werken er honderd wetenschappers bij QuTech in Delft onder leiding van wetenschapper Leo Kouwenhoven. Dat aantal zal in vijf jaar tijd verdubbelen naar meer dan tweehonderd wetenschappers. Zij gaan werken aan de verdere evolutie van de technologie en aan praktijkgerichte toepassingen, zoals betere databeveiliging.

De informatie die deze computers met elkaar uitwisselt valt namelijk nauwelijks te onderscheppen. Ook biedt de technologie exponentieel meer rekencapaciteit, waardoor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen sneller ontwikkeld kunnen worden. Volgens Economische Zaken groeit de wereldwijde markt voor quantumtechnologie naar 2 miljard euro per jaar in 2020.

Microsoft

Wereldwijd is er een wetenschappelijke wedloop gaande om de quantumtechnologie verder door te laten breken. Meer dan zevenduizend wetenschappers werken aan de ontwikkeling. Grote technologiebedrijven als Google, Microsoft en Thales investeren tientallen miljoenen in quantumtechnologie. Als een van de toonaangevende instituten ontvangt QuTech bijvoorbeeld sinds 2010 financiële ondersteuning van Microsoft voor fundamenteel onderzoek.

QuTech is door het kabinet benoemd tot één van de vier Nationale Iconen. Dit zijn innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. De Nationale Iconen krijgen ondersteuning op maat. Ministers Kamp en Bussemaker zijn namens het kabinet verbonden als ambassadeur aan QuTech en ondersteunen het instituut met contacten in binnen- en buitenland.

Commitment

Minister Jet Bussemaker van OCW: 'Het is belangrijk dat door dit commitment en door de lange termijn investeringen Nederland wetenschappelijk gezien zijn plaats in de quantummechanica kan behouden en zelfs uitbouwen. Grote wetenschappers blijven hierdoor behouden voor Nederland en talenten worden aangetrokken om hun talenten hier en op dit fascinerende terrein in te zetten.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hier mogen we met recht trots op zijn, QuTech staat wereldwijd in hoog aanzien.

Nu ben ik misschien een enorme knurft met nul verstand van technologische termen, maar wat de hell is quantumtechnologie? Uit dit bericht maak ik op dat het iets geweldigs is. Anders zou de overheid er natuurlijk geen 135 miljoen in pompen. Maar overal waar ik Google kom ik niet een heldere omschrijving van quantumtechnologie tegen. Iemand?

quantum = hoeveelheid, maar in fysica betekent het kleinste hoeveelheid, micro/nano grootte.
quantumtechnologie = micro/nano technologie
technologie = diepgaande technische kennis t.b.v. praktische doeleinden.
quantumtechnologie is geweldig omdat deze deze technologie zorgt voor kleinere en dus snellere, goedkopere, zuinigere electronische schakelingen.
Die wil iedereen in hun smart devices hebben.

@Jan Knurft,
Het wordt je nog wat lastiger gemaakt om te volgen, onze wetenschappers willen graag uitblinken in, hou je vast "teleportatie". Je weet wel, zo van "Beam me up Scotty" ;)

Of leer iets over Quantum mechanica door dode katten (niet echt natuurlijk!) Want quantumverstrengeling is er namelijk nodig om er computers mee te bouwen. https://www.youtube.com/watch?v=MJZv17mW1Hg

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-01T16:23:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.