Meisjes leren programmeren tijdens zomerkamp

VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes en vrouwen en bèta en techniek, organiseert tussen 6 en 10 juli 2015 de DigiVita Zomerkamp. Hier leren meisjes tussen de acht en achttien jaar 'computational thinking’. Hierbij zoomen zij in op de basisprincipes van computers en coding. Het zomerkamp vindt plaats op het Science Park in Amsterdam.

Tijdens het  zomerkamp leren de meisjes programmeren in meerdere programmeertalen. Daarnaast ontmoeten ze it-rolmodellen en bouwen ze een eigen minicomputer. Bovendien kunnen ze diverse workshops volgen in onder andere game development, drones besturen, 3D-printen, apps ontwerpen, websites bouwen en virtual reality. Ook de ouders mogen een avond komen programmeren. Gedurende de week zullen de meisjes bovendien aan een presentatie werken om na het zomerkamp als ambassadeurs ook andere meisjes voor ict te enthousiasmeren.

Cocky Booij, directeur VHTO: ‘Meisjes zijn actieve gebruikers van ict-toepassingen. Met het DigiVita Zomerkamp wil VHTO hen stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden.’ Het zomerkamp komt tot stand in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder Cisco. Zo heeft Cisco Foundation een donatie geschonken en stelt Cisco in Nederland het hoofdkantoor te beschikking voor een challenge waarbij de meisjes een it-infrastructuur ontwerpen voor een vluchtelingenkamp in Jordanië. 

VHTO

Samen met vrouwelijke ict-professionals, vrouwelijke studenten en cio’s wil VHTO de instroom van meisjes/vrouwen in ict-opleidingen en ict-functies vergroten. In het kader van DigiVita organiseert VHTO verschillende activiteiten voor meisjes binnen en buiten de school zoals speeddates met ict-vrouwen, de DigiVita Code Events, gastlessen tijdens de Informaticalessen en trainingen voor informaticadocenten. Daarnaast vindt jaarlijks de Girlsday plaats: een dag waarop verschillende bedrijven hun deuren openen voor meiden uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dit jaar deed Computable verslag van Girlsday bij Oracle

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij zijn vooral de rolmodellen van grote invloed. In dat opzicht is het aan te raden om dat zoveel mogelijk te gebruiken om zo een grote groep mensen te laten voor een beroep die voor hen wellicht niet vanzelfsprekend is maar wel de uitdaging waar men naar zocht.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-03T11:30:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.