Veel teams presteren bovengemiddeld in editie 2015

Nout wint weer ontwikkelwedstrijd RAD Race

Softwareontwikkeling is vaak een race tegen de klok, die verloren wordt. Bij de RAD Race is dat ook zo, met één verschil: er is een winnaar. Het winnende team van dit jaar was extra blij, want het won vorig jaar ook, zij het samen met Servoy. Dit jaar hoefde Nout geen gelijke naast zich te dulden.

Nout won in de eerste plaats doordat het de toch pittige opgave niet alleen binnen de gestelde tijd, geheel conform specificaties en met op een piepklein detail na volledig werkende functionaliteit opleverde. Daarin verschilden ze echter niet zo heel veel van de nummer twee Thinkwise. Nout leverde echter nog extra functionaliteit die een zeer goede aanvulling op de specificaties vormde. In de opgave was ook de opdracht verwerkt, zo veel mogelijk met de eindgebruiker mee te denken, dus in die zin was deze extra functionaliteit conform de opgave.

Eigen C++ geschreven kern

Het team van Nout, Miren Lafourcade en Jérôme Olivares, maakte gebruik van een eigen in C++ geschreven kern, Nout Builder, waarmee ze bouwstenen configureren die onder meer in html, Javascript en in toenemende mate in html5-applicaties opleveren. Er wordt niet geprogrammeerd, maar uitsluitend geconfigureerd. Nout noemt het parametriseren: ‘Ne programmez plus, paramétrez’ (programmeer niet, parametriseer). Uiteraard is er bij het bouwen van Nout Builder wel degelijk geprogrammeerd: die software bestaat intussen uit vijf miljoen regels en groeit nog steeds.

Opvallend was dat dit jaar meerdere teams goede resultaten oogstten met tools die voor specifieke maatwerksoftwareopgaven zeer geschikt kunnen zijn. Dat gold wellicht nog het meest voor de zeer goede nummer twee, Thinkwise. Dat team werkt met een datamodel dat in een reeks van databases in principe willekeurige programmeertalen-applicaties genereert. Er wordt geconfigureerd maar er kunnen code-snippets worden toegevoegd die bij iedere nieuwe applicatie-generatie behouden blijven. Opvallend is de aandacht voor bussiness rules bij Thinkwise.

Capgemini en Progress

Nummer drie was een team van Capgemini, Robbert van der Pas en Hans Harts, met onder andere Visual Studio 2015, Resharper, Xamarin Studio, Xforece en Salesforce. Nummer vier was Progress, uiteraard met Progress.

De RAD Race vond net als voorgaande jaren plaats bij Capgemini in Utrecht. Morgen volgt een uitgebreideverslag meer aandacht voor de technische details van de winnaars, een verslag van het verloop van de race en uiteraard aandacht voor alle overige deelnemende teams.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-28T11:58:00.000Z Dré de Man


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.