Hilton en Costa Cruise zetten robots in

CeBIT 2016

Rederij Costa Cruise en hotelketen Hilton zetten robots in voor de dienstverlening aan hun gasten. Het gaat om humanoïde robots (lichaamsvorm van een mens) die zijn ontwikkeld in samenwerking met techgigant IBM en de Franse robotica-specialist Aldebaran. De robots maken gebruik van software van supercomputer Watson. Ze zijn ontwikkeld om gesproken vragen te begrijpen en antwoord te geven op basis van internetbronnen.

De cruise-maatschappij zet de robots vanaf het voorjaar van 2016 aan boord van de schepen Aidaprima en Costa Diadema. De robot heet Pepper en is ontwikkeld door de Franse robotica-specialist Aldebaran, dat onderdeel is van de Japanse investeerder SoftBank Group. Pepper is uitgerust met vier microsoons, twee hd-camera's een 3d-sensor en aanraaksensoren in de handen. De robot kan emoties interpreteren via gezichtsuitdrukkingen en stemgebruik.

Aldebaran-verkoopdirecteur Nicolas Boudot vertelt op CeBIT 2016 dat Foxconn honderd van deze robots per dag produceert. Dat gebeurt in opdracht van Aldebaran. 'Op dit moment is Japan onze grootste afzetmarkt. Daar hebben we al 11.000 exemplaren verkocht. Daarvan worden er ongeveer 3000 gebruikt in winkels, maar er is ook een grote markt voor consumenten. 8000 Japanners gebruiken de robot thuis.' In Japan zijn er ook meerdere banken die een robot inzetten voor klantadvies.' In Europa ziet hij vooral interesse voor toepassingen in de toeristische sector en dienstverlening in winkels. Hij vertelt dat ook de Franse Spoorwegen en supermarktketen Carrefour proefprojecten hebben met robots.

Voor bedrijven kost de robot Pepper ongeveer 20.000 euro, vertelt Boudot. Kopers krijgen dan drie jaar ondersteuning. Particulieren kunnen een robot kopen voor ongeveer 10.000 euro. Boudot: 'De levenscyclus van de robot is drie jaar, we verwachten dat tegen die tijd de ontwikkelingen alweer zoveel verder zijn dan nu. Mensen zullen dan een nieuw en beter exemplaar willen hebben.'

Hilton

Hotelketen Hilton introduceerde op 9 maart 2016 conciërge-robot Connie. Hotelgasten kunnen in de lobby bijvoorbeeld vragen stellen over het weer, lokale attracties, hotelfaciliteiten en restaurants.

Connie’s is een 58 centimeter hoge robot die Aldebaran onder de naam Nao heeft geïntroduceerd. De robot is kleiner dan Pepper en is in Nederland bekend onder de naam Zora. De robot wordt ingezet voor verschillende pilots in de zorg en het onderwijs. Er zijn API's beschikbaar voor de programmeertalen Java en C++.

Robot Hilton

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-15T11:40:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.