SciSports kaapt talent weg bij Google

goal

De Enschedese voetbaldataspecialist SciSports plukt een talentvolle software engineer weg bij Google. De 27-jarige Fernando Jose Iglesias Garcia moet de start-up helpen met de internationale doorbraak van BallJames. Dat is een in eigen huis ontwikkelde realtime datamachine die automatisch driedimensionale data genereert uit videobeelden van voetbalwedstrijden die met een eigen systeem van veertien camera's worden gefilmd.

SciSports-oprichter Giels Brouwer: 'BallJames is belangrijk voor onze internationale doorbraak. We stoppen er extra kennis en energie in om de verwerkingssnelheid hoger te maken en tegelijkertijd de nauwkeurigheid van het systeem te waarborgen.' Brouwer doet daarvoor een beroep op de specialistische kennis van Garcia. De Spanjaard heeft ervaring met simulatietechnieken als Monte Carlo methods en de toepassing van contentfilter Bayesian. Dat wordt bij SciSports toegepast op radar tracking.

Volgens Brouwer is Garcia een talent van de buitencategorie. Hij is erg trots dat hij de software engineer van New York naar Enschede haalt. Ook de Spanjaard is enthousiast om bij SciSports aan het werk te gaan. 'Ik heb voor hen gekozen omdat de technologieën die ze gebruiken bij BallJames, namelijk C++, machine learning, computer vision, perfect aansluiten bij mijn interesses. Een start-up omgeving is ook nieuw voor mij en trekt mij aan, net als het domein van sport en voetbalapplicaties.'

Kwaliteit voorspellen

SciSports analyseert en verrijkt bestaande internationale data van meer dan 300.000 spelers waarmee op spelersniveau onder andere kwaliteit, spelersgroei, potentie en invloed op het team wordt bepaald en voorspeld.

Op teamniveau wordt het gebruikt om wedstrijden en competities te analyseren en te voorspellen. De tool SciSkill helpt bijvoorbeeld bij het vinden van talent in een bepaalde regio en het zoeken van een speler bij een spelersprofiel, maar ook bij een analyse van de tegenstander. SciSports werkt al voor diverse clubs en spelersmakelaars in Nederland, België, Engeland, Portugal, Brazilië, Duitsland en Italië.

De realtime datamachine BallJames, die in eigen beheer is ontwikkeld, genereert automatisch driedimensionale data uit videobeelden van voetbalwedstrijden. De leverancier: 'In het stadion worden veertien camera's opgehangen, die alle bewegingen op het veld vastleggen. BallJames genereert vervolgens zelf gegevens als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname. Het Polman Stadion van Heracles Almelo is tot nu toe het eerste en enige stadion ter wereld dat is uitgerust met dat systeem.'

Amazon

Garcia werkte bij Amazon Web Services aan internal diagnostics API for EC2. Bij Google in New York werkte hij aan de back-end van toepassingen voor lokale zoekopdrachten, met de focus op internationalisering. Na zijn studie telecommunications engineering in Madrid behaalde Garcia in Stockholm zijn master Artificial Intelligence en Robotics. In Nederland werkte hij eerder voor Thales.

Eerder in januari haalde SciSports een Vlaamse machine learning-expert naar het bedrijf. De start-up uit Enschede nam in augustus 2016 deel aan een start-up-programma in Sillicon Valley. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-26T14:52:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.