Google-diensten plat door storing in Chrome

Google Chrome

Gebruikers van Google-diensten als Gmail, Google Drive en YouTube melden dat die diensten vrijdagochtend 17 maart niet beschikbaar zijn. De storing komt waarschijnlijk door het gebruik van het QUIC-portocol, een door Google ontwikkeld protocol dat browsen in Chrome moet versnellen.

De ontwikkeling van QUIC bevindt zich nog in een experimentele fase. Gebruikers die slachtoffer zijn van de storing melden via Allestoringen.nl dat de diensten weer werken nadat ze het protocol hebben uitgeschakeld.

Volgens bezoekers van de website over storingen kan QUIC uitgeschakeld door chrome://flags/ te bezoeken in de browser, en daar de toepassing QUIC uit te schakelen. Ook is de storing te 'omzeilen' door een andere browser te gebruiken.

Google laat in een korte reactie weten dat engineers onderzoek doen naar 'een probleem waardoor een klein aantal gebruikers in Europa geen verbinding krijgt met sommige Google-diensten.'
Een woordvoerder van Google-Nederland meldt aan Computable dat de storing inderdaad met QUIC te maken heeft. Hij kan nog geen verdere details geven.

Update: Google meldt om 16.18 uur dat de storing inmiddels verholpen is. 

QUIC

Google heeft het netwerkprotocol QUIC ontwikkeld om verbindingen tussen browsers en webservers te versnellen. Dat doet het protocol onder andere door het onderliggende protocol tcp te vervangen door udp. Lees meer over QUIC in het artikel 'Hoe Google het web sneller en veiliger maakt met QUIC' op PCMweb.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De gebruiker van Chrome geeft aan dat het even niet werkte waarna Chrome Gmail zelf opende, zodra de service weer beschikbaar werd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-17T10:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.