KNVI en VKA pleiten voor onafhankelijke ict-architect

Partijen bieden platform voor kennisontwikkeling

Manager

Ict-projecten mislukken te vaak. Daarom moet de ict-architect verder professionaliseren. Bij ict-projecten moet een onafhankelijke architect worden ingeschakeld, die in contact staat met business, bedrijfsvoering, financiën, juridische zaken en management. Dat menen de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) en ict-adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA).

De partijen pleiten voor een besturingsmodel waarin een zogenaamde onafhankelijke architect een duidelijk mandaat krijgt. Die onafhankelijke ict-architect treedt op als ontwerper en als toezichthouder, is deskundig en vaardig op ict-gebied en staat in relatie met business, bedrijfsvoering, financiën, juridische zaken en management.

Wat houdt de onafhankelijke architect precies in? Marc Gill’ard, directeur bij VKA, let uit: ‘De onafhankelijke architect zorgt voor die kwaliteit van binnenuit. De onafhankelijk architect ontwerpt en bewaakt alle relevante aspecten in samenhang. Niet alleen in ict, maar ook de business, bedrijfsvoering, financiën, juridische zaken en besturing en personeelszaken. Dat doet de onafhankelijke architect niet alleen bij de start; bij iedere wijziging bewaakt hij/zij de kwaliteit vanuit deze optiek. Dit zorgt voor counter vailing power richting de markt en andere stakeholders.’

Om de ict-architecten te helpen bij de professionaliseringsslag, starten de partijen het initiatief ‘De onafhankelijke architect’. Via onafhankelijkearchitect.nl willen KNVI en VKA het vakgebied van ict-architectuur, de scholing en nascholing, de kennisontwikkeling, het kennismanagement en de realisatie van projecten professionaliseren op een hoger plan brengen. De initiatiefnemers zeggen dat universiteiten, beroepsgroepen, bestuurders, adviseurs en architecten het initiatief ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

[GAAP!]
Wat voor aandacht proberen KNVI en VKA hier te trekken, anders dan het met dit 'initiatief' opentrappen van een inmiddels uit zijn hengsels hangende schuurdeur?
Want SME's en programma-/projectmanagers zijn het al jáááren eens over nut en belang van de architectuur-troika architecture board, enterprise-architect en programma-/project-architect.

Het eveneens opvallend noemen van 'Ict-projecten mislukken te vaak' zou in een andere richting moeten wijzen. Namelijk die van Business en Opdrachtgever. Die de architectuur-troika doorgaans alleen maar hinderlijk vinden op hun pad naar de verwezenlijking van hun mooie ideeen. En mede daardoor de kiem leggen voor een faalproject.

De gelikte website is al even inhoudsloos.

Overigens lees ik nu een duidelijk, gemiste kans, of je bent ICT-Architect (en je beschouwingsgebied is ICT) of je bent Enterprise-Architect (en je beschouwingsgebied is de gehele organisatie). Elke zichzelf respecterende architect is vandaag de dag (en anders moet jij dat als de sodemieter gaan doen) zich gaan verdiepen in andere zaken dan puur ICT. Zeker die van de bedrijfsprocessen, producten en diensten, en het strategisch kader van een organisatie.
Ben het eens met de Westerhof, onafhankelijk? Onafhankelijk is niemand. Het idee zou dan bestaan in het feit dat iemand die niet onafhankelijk is, niet kritisch zou durven zijn, vanwege een belangenverstrengeling. Ik zal hem klip en klaar neerleggen: ben je in dienst van een eindklant (zoals ik, als architect bij een gemeente), dan zou ik niet kritisch mogen of durven zijn, want dat zou mijn positie ondermijnen? Dan zou ik dus geen knip voor de neus waard zijn, als met knikkende knieën mijn werk zou doen. Ben je in dienst van een dienstverlener of ZZP-er, dan wordt je uiteindelijk toch echt door die eindklant betaalt. En ook daar moet je je onafhankelijkheid hoog in het vaandel houden en niet voor het hoogste tarief en de meeste uren gaan, en vooral op de vlakte blijven, want stel voor de dat je klant je wegstuurt? Nee toch.
Een van de keiharde randvoorwaarde voor een professional in welke tak van sport, moet zich niet laten gijzelen door zijn eigen positie mee te laten wegen in de adviezen die hij geeft. En natuurlijk bestaan er organisaties die elke vorm van kritische blik de kop in drukken, maar die zullen vanzelf het onderspit gaan delven: daar wil niemand voor werken.

"Die onafhankelijke ict-architect treedt op als ontwerper en als toezichthouder". "De onafhankelijk architect ontwerpt en bewaakt"

Ik vind het onafhankelijk-architect model slecht ontworpen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-11T09:50:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.