Surfsara maakt weg vrij voor nationale servicedesk

Proof of concept Elixir-supportdesk succesvol

Duimen

Surfsara heeft een succesvolle proof of concept uitgevoerd voor een Elixir-supportdesk, gebaseerd op een nationaal-servicedeskmodel. De desk ondersteunt gebruikers bij de Elixir-authenticatie- en -authorisatie-infrastructuur (aai) en is nu klaar om breder toegepast te worden binnen Elixir.

Waar staat Surf voor?

Surf, oorspronkelijk de afkorting voor Samenwerkende Universitaire Rekenfaciliteiten, is een organisatie van samenwerkende, Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zich ten doel stelt het onderwijs en onderzoek optimaal te laten profiteren van de kansen die ict biedt. Surfsara is een werkmaatschappij van de coöperatie Surf.

De nieuwe, door Surfsara geïnitieerde nationale servicedesk bestaat uit een helpdesk voor gebruikerssupport (e-mail, telefoon, ticket-portal) en een serviceportal met registratietemplates en documentatie. De helpdesk is federatief van opzet: gebruikerssupport wordt centraal gecoördineerd, waarna de vragen worden doorgezet naar experts bij onderzoeksinstituten in heel Nederland. Het nationale-servicedeskmodel wordt al gebruikt voor Trait, dat werkt aan een it-infrastructuur voor biomedisch onderzoek in Nederland. Surfsara onderzoekt nu de mogelijkheid om het model ook te gebruiken voor andere toepassingen, zoals Elixir.

Elixir brengt tools voor levenswetenschappelijk onderzoek vanuit heel Europa samen. Denk aan databases, software, trainingsmateriaal, cloudopslag en supercomputers. Deze infrastructuur maakt het makkelijker voor onderzoekers om data en expertise te vinden en te delen. Uiteindelijk helpt dat ze beter te begrijpen hoe levende organismen werken.

Elixirs aai helpt dienstaanbieders bij het beoordelen wie ze toegang willen verlenen tot hun diensten. Bovendien kunnen wetenschappers de gewone inlog van hun instituut gebruiken voor Elixir-diensten. De Nederlandse tak van Elixir (Elixir-NL) wordt gecoördineerd door DTL.

Surfsara ontwikkelt componenten voor de it-infrastructuur als partner van Elixir-NL. De Elixir-supportdesk wordt samen met de Europese partners ontwikkeld. Dat doet Surfsara door nieuwe technologieën te verkennen en vervolgens landelijke ict-voorzieningen te realiseren. De aangesloten instellingen kunnen dat ieder voor zich niet opzetten, maar Surfsara stelt dat instellingen door samenwerking in Surfsara tegen lagere kosten een hogere kwaliteit behalen.

Naast hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en mbo-instellingen in Nederland doen ook de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de politieacademie, NWO en TNO mee in Surfsara.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-23T11:59:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.