Python wint aan populariteit

Java blijft koploper

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar vacatures voor de programmeertaal Java. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd. PHP is met 19,1 procent de tweede meest gezochte programmeertaal voor ict’ers. De populariteit voor Python neemt hard toe: er werd in verhouding tot vorig jaar 67,4 procent meer op vacatures met deze taal gezocht. Met 14 procent is het de nummer drie programmeertaal.

Dat blijkt uit onderzoek van Indeed. De vacaturewebsite onderzocht het zoekgedrag van softwareontwikkelaars naar 26 verschillende programmeertalen in juli 2017 en juli 2018.

Opmerkelijk is dat softwareontwikkelaars vaak zoeken op een specifieke programmeertaal in plaats van een functietitel. Daarnaast gebruiken ict-ontwikkelaars vaker lange zoekopdrachten met formules, waarbij sleutelwoorden worden uitgesloten. Een zoekopdracht ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: ‘(java OR Php) AND (senior -junior, -werkstudent)’.

Python groeit hardst

Aandeel zoekopdracht programmeertalen

Programmeertaal 2017 2018 Verschil in %
Java 25,3 22,6 -11
PHP 19,1 19,1 +0
Python 8,4 14 +67,4
C# 8,1 11 +34,8
SQL 12,1 10,4 -14,1
C 5,2 5,8 +10,1
JavaScript 4,3 4,5 +5,9
C++ 4 3,3 -16
Ruby 2,4 2,5 +4,4
Matlab 1,9 2,2 +16
Bron: Indeed, juli 2017 versus juli 2018

De grootste stijger is Python. Het aantal zoekopdrachten van softwareontwikkelaars naar deze taal nam met 67,4 procent toe. In 2018 werd in combinatie met deze programmeertaal het meeste geklikt op de vacaturetitels ‘Python Developer’, ‘Data Scientist’ en ‘Software Engineer’. De oorzaak van deze groeiende populariteit schrijft Anouk Kon, evangelist bij Indeed, toe aan het feit dat Python een programmeertaal is die ontwikkelaars relatief makkelijk zelf kunnen leren.

Kon vertelt dat de stijgende vraag naar Python-ontwikkelaars ook effect heeft op het aanbod: ‘Als we kijken naar het gevraagde opleidingsniveau voor Python-programmeurs, vragen werkgevers vaak niet om een speciale opleiding of kwalificaties voor deze taal. Doordat de taal zelf te leren is, kan de vraag meebewegen met het aanbod.’

Na Python stegen ook C# (+34,8 procent) en Matlab (+16 procent) in de zoekopdrachten.

Java, SQL en C++ minder in trek

Het gegeven dat Python sneller eigen te maken is, maakt dat softwareontwikkelaars vaker naar vacatures voor deze taal zoeken. Dat heeft volgens Kon weer gevolgen voor andere talen. ‘Ondanks dat Java de meest populaire programmeertaal blijft, is het aantal zoekopdrachten naar deze taal in het afgelopen jaar met 11 procent afgenomen.’

Ook naar SQL-vacatures werd dit jaar 14,1 procent minder vaak gezocht dan in 2017. Kon schrijft deze daling toe aan het feit dat ict'ers steeds specialistischer zoeken. ‘SQL wordt bijvoorbeeld steeds vaker ingezet voor data scientists en in mindere mate voor een developer of ict'er. Op die taal wordt dus relatief minder vaak gezocht, omdat het betrekking heeft op gespecialiseerde functies.’

C++ laat de grootste daling in zoekopdrachten zien. In 2018 werd er 16 procent minder gezocht op deze taal dan vorig jaar.

Werkgevers

Indeed onderzocht in augustus 2018 de geplaatste vacatures door werkgevers. Hieruit blijkt dat de populariteit van programmeertalen onder werkzoekenden overeenkomt met de interesse van werkgevers in specialisten. Zo kwam PHP het vaakst voor in vacatureteksten, op de voet gevolgd door Java. Daarna volgt Python.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-20T11:02:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.