Politie en wetenschap werken samen op ai-terrein

Opening Nationaal Politielab AI bij twee universiteiten

Nationale Politie

De Nationale Politie, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam gaan samenwerken op het gebied van artificiële intelligentie (ai). Daarvoor wordt het Nationaal Politielab AI geopend, dat jonge wetenschappers in staat stelt onderzoek te doen naar manieren waarop ai het politiewerk kan ondersteunen. De opening van het lab vindt morgen plaats.

Met de meerjarige samenwerking in het Nationaal Politielab AI wil de politie zich in de toekomst verzekeren van state-of-the-art-technologie op het gebied van ai. ‘Ai vergroot onze operationele slagkracht’, zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie.

‘De toename van de hoeveelheid data binnen de samenleving en snelheid van technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op politiewerk. Met de samenwerking halen we de kennis in huis die nodig is om daar antwoord op te geven.’

Chatbot

"De chatbox weet straks precies welke vragen hij moet stellen om een aangifte succesvol af te handelen"

De betrokken wetenschappers gaan zich richten op toepassingen van ai die tijdrovend politiewerk automatiseren en moeilijke taken ondersteunen. Zo is de politie in Utrecht bijvoorbeeld al bezig met de ontwikkeling van een chatbot die in gesprek gaat met gedupeerden die online een aangifte doen. Bedoeling is de chatbot zo te voeden dat hij precies weet welke vragen hij moet stellen om een aangifte succesvol af te handelen.

Aan de Universiteit van Amsterdam ligt de focus op het vinden van relevante informatie in grote hoeveelheden data. Computerprogramma’s zijn niet alleen veel beter in het herkennen van patronen dan mensen, het voorkomt ook dat rechercheurs zich uren door beeldmateriaal heen moeten worstelen op zoek naar belastende bewijzen.

In totaal starten voorlopig vier onderzoekers aan de Universiteit Utrecht met het onderzoek. Aan de Universiteit van Amsterdam zijn inmiddels drie promovendi begonnen. Alle kandidaten hebben een wetenschappelijke achtergrond op het gebied van ai, en de meesten zijn in dienst bij de politie.

Politielab

Het Nationaal Politielab AI is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Het ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van ai.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-15T17:41:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.