Rotterdam brengt haven-app onder in apart bedrijf

Via 'onpartijdige' PortXchange kunnen concurrerende havens applicatie Pronto vrijelijk gebruiken

Havenbedrijf Rotterdam stelt zijn zelfontwikkelde havenapplicatie Pronto beschikbaar aan andere zeehavens. Daartoe brengt de organisatie de dienstverlening onder in een afzonderlijk bedrijf. PortXchange moet onpartijdig en onafhankelijk worden, waarmee ook concurrenten van de Rotterdamse haven vrijelijk data uitwisselen.

Pronto is een applicatie waarmee havendiensten, zoals loodsen, slepers, scheepsagenten en havenautoriteiten, hun diensten beter afstemmen. Dit gebeurt door uitwisseling van gestandaardiseerde data. Het gaat om honderden gegevenspunten. Ook scheepsrederijen gebruiken de toepassing.

De software verbetert de efficiëntie en verkort de tijd dat bezoekende schepen in de haven liggen. Bovendien zou het de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen, onder meer doordat schepen precies op het juiste moment aankomen en dus niet lang hoeven wachten voor ondersteunende dienstverlening. 

Strategische partners

Havenbedrijf Rotterdam heeft twee strategische partners gevonden voor PortXchange: de grote rederijen Shell Shipping & Maritime en A.P. Moller-Maersk. Zij gaan Pronto op korte termijn in verschillende havens buiten Nederland testen. Deze internationale samenwerkingen zijn belangrijk voor de wereldwijde acceptatie van Pronto.

Het is de bedoeling dat de applicatie voor het eind van 2019 beschikbaar is in havens in Europa en de Verenigde Staten. Volgens president-directeur Allard Castelein is de ambitie om Pronto de komende jaren wereldwijd beschikbaar te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-16T12:11:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.