Ministerie gaat zelf corona-app bouwen

Hugo de Jonge wil superteam samenstellen

Macht

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) trekt de bouw van een corona-app geheel naar zich toe. Hoewel de overheid in het verleden weinig succesvol was met eigen ict-toepassingen, meent VWS deze klus beter te kunnen klaren dan commerciële app-bouwers.

Wel wil het ministerie uit de teams die afgelopen weekeinde aan de appathon deelnamen, de beste ontwikkelaars halen om een 'dream team' samen te stellen. Zoals de chief information officer (cio) van VWS, Ron Roozendaal, dinsdag al tijdens een technische hoorzitting in de Tweede Kamer aankondigde, gaat het ministerie ‘de juiste mensen samenbrengen om te komen tot goede, opensourcesoftware.' Capgemini, deelnemende partij aan de appathon, heeft al laten weten hiervoor open te staan als dat nodig is om Nederland verder te helpen. 

Geen van de 176 apps die tot nog toe bij het ministerie zijn ingediend, voldoet aan de wensen. Ook de zeven apps die afgelopen zaterdag en zondag publiekelijk tegen het licht werden gehouden, zijn afgevallen. De Jonge wijst in dit verband op de negatieve conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  

Superteam

Het ministerie heeft bij de app-bouwers wel de nodige talenten ontdekt. Daaruit moet een ‘superteam’ worden geformeerd, aangevuld met experts. Die laatste groep moet deskundigheid inbrengen op gebied van informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie. De Jonge bekijkt nog hoe hij tot een dergelijk superteam moet komen. De opdracht wordt een digitale toepassing te realiseren om bron- en contactopsporing te ondersteunen, schrijft de bewindsman in een Kamerbrief met corona-updates.

De GGD gaat nog nadere eisen formuleren waar de app vanuit epidemiologisch standpunt aan moet voldoen. Hiertoe wordt een taskforce ingericht. Die wordt bemand door het RIVM, de GGD, virologen en epidemiologen. De Jonge volgt hiermee het advies van de AP die de gestelde eisen onvoldoende duidelijk vond. 

Een tweede taskforce gaat onder leiding van het RIVM nader onderzoeken of de app ongewenst gedrag gaat veroorzaken. Voorbeelden zijn cafébazen die hun klanten verplicht gebruik van de app voorschrijven of werkgevers die dat van hun medewerkers eisen. De Jonge overweegt met wettelijke maatregelen dit soort uitwassen te voorkomen. 

Waarbrogen en thuisapps

Vanochtend hield de Tweede Kamer een hoorzitting met privacy- en ict-beveiligingsexperts over de corona-app. Het moet nog blijken of daar nog punten uit naar voren komen die de Kamer aan de minister nog gaat voorhouden.

Verder belooft De Jonge voor waarborgen te zorgen ten aanzien informatieveiligheid, privacy, grondrechten en nationale veiligheid. Behalve aan een app die het werk van de GGD moet verlichten, wordt er ook nog gesleuteld aan apps voor thuisrapporteren. De komende weken wil De Jonge bekijken wat hiermee moet gebeuren. Er bestaan al veel symptomencheckers en corona-vragentests. Ook apps voor monitoring op afstand zijn nuttig gebleken.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Schoenmaker blijf bij je leest.

Een superteam, maar liefst twee taskforces, een ministerie vol deskundigen... Dan kan het toch haast niet mis gaan, zou je denken!

Goed idee, Jan. Ze zouden eigenlijk een appathon moeten organiseren. Dan komt vanzelf de beste oplossing uit de markt!

Een superteam, maar liefst twee taskforces, een ministerie vol deskundigen... Dan kan het toch haast niet mis gaan, zou je denken!

Dan zet je er toch een manager op? Dan kan die tenminste vragen hoeveel sneller het zal gaan als je er nog meer experts op zet...

Wat kan er toch fout gaan?

Ik denk dat ze verwachten dat de crisis nog wel even aanhoudt....
Waarom = omdat ze zelf gaan ontwikkelen en bij overheden duurt dit soort dingen VAAK HEEL lang en dat kan nog wel bovenop de miljarden schuld. idd, waarom niet krachten bundelen tussen meerdere partijen.
Laat iedereen hun beste man/vrouw aanleveren en zet die in een team met een kritische leider en een goede club testers/reviewers en hackers.....behalve leuk ook heel effectief.....mix uit meerdere branches zorgt voor juiste kruisbestuiving en verhoogt de product kwaliteit en acceptatie daarmee vaak.

Zet er een paar consultancybureaus op! Laat deze bureaus ook het projectmanagement doen, geef ze fiatteringsrecht voor onbeperkte resources, dan is er vast een goede app als we in de lock down zitten die door COVID-58 is veroorzaakt.

Advies: ontwerp future-proof, het moet werken onder iOS 30, Android 28 en Windows 15 for Mobile.

Het ministerie van Waarheid kan maar beter een hele goede spindokter in gaan huren want als er nog niet over de requirements van de verschillende stakeholders is nagedacht dan kun je geen beloften doen over waarborgen van de grondwettelijke rechten en de nationale veiligheid. Het schijnt namelijk dat deze twee nogal wringen met elkaar waardoor de minister telkens weer terug moet komen op eerdere uitspraken.

Bestuurders waren eerst papieren tijgers aan het temmen en gaan straks met apps worstelen maar misschien moeten ze tussendoor even het voorbeeld van oud-kamerlid (CDA) Sabine Uitslag volgen door ook eens stage te lopen in de frontlijn. Want een goede crisisleiding weet door eigen ervaring wat het is om in de frontlinie te staan en wat de mensen op de werkvloer nodig hebben om het vol te houden:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/329590/Sabine-Uitslag-pleit-na-dagje-coronabestrijding-voor-betere-bescherming-zorgmedewerkers

Ik begrijp de overheid niet helemaal. Waarom niet starten met een app die functioneel (al bijna) doet wat hij moet doen.
Zet een disclaimer op de startpagina van de app en laat de burgers zelf beslissen of ze wel of niet meedoen.
Daarna kan er gewerkt worden aan verdere bescherming van de persoonsgegevens.

Het afdwingen van het gebruik van de app zal juridisch hoe dan ook een hele ingewikkelde kwestie zijn.

Vrijwillig betekent te weinig deelnemers voor bruikbare resultaten, de vraag is resultaten waarvoor . . . . .
Dit gaat niet werken en levert een mooie pilot voor sterkere bewaking van de bevolking, wat neoliberale regeringen zo graag hebben, social scoring maar beter dan in china.

Er wordt een superteam van getalenteerde experts samen gesteld.
Ofwel we gaan alweer op zoek naar een paar scholieren die een java EP bijeen mogen scrummen.

Misschien eerst eens bij de GGD navragen wat ze precies nodig denken te hebben ?

Hoe is het toch mogelijk dat ons land bestuurd word door zo'n ongelooflijk stel oelewappers.
Waar ging het in hemelsnaam toch mis ?
Ahhh ja.... de verkiezingen die ene dag in vier jaar dat geen enkele Nederlander zich meer weet te herinneren hoe hij/zij de afgelopen vier jaren genaaid is.

Belangrijke kerntaken als ziekenzorg, onderwijs, handhaving, poltie etc. compleet verwaarloosd de afgelopen jaren, maar dat app-je zal en moet er komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-22T10:56:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.