Microsoft: Java en Visual Basic verliezen van .Net

Volgens Microsoft lopen programmeertalen Java en Visual Basic (VB) terug qua populariteit door de opkomst van .Net. Dit blijkt uit intern onderzoek. Onderzoeksbureau Forrester stelt juist dat Java de populairste taal is voor zware bedrijfsapplicaties.

Forrester meldde eerder deze maand dat Java het meestgebruikte strategische programmeertaal is voor enterprise-applicaties. De platformonafhankelijke taal, afkomstig van Sun Microsystems, heeft volgens de marktonderzoeker in gebruik bij tweederde van de markt.

 

Na Java volgen Visual Basic 6 en C/C++, aldus Forrester. De ondersteuning voor Microsofts VB is echter uit de algemene fase. Verder is volgens het onderzoeksbureau het ecosysteem voor C en C++ erg beperkt, wat de populariteit en het gebruik beperkt.

 

Volgens Forrester is het aloude Cobol nog altijd flink in gebruik: bij 30 procent van de markt. Scripttalen en 4GL (vierde generatie programmeertalen) zijn in hun geheel in gebruik bij 30 procent van de markt. De optelsom van de marktaandelen komt boven de 100 procent uit doordat er sprake is van veel overlap en dubbelgebruik. Het gaat dan ook om gebruik en niet om puur marktaandeel.

 

.Net is bezig met een langzame start, oordeelt Forrester. Visual Basic.Net is nu bij 34 procent van de markt in gebruik. .Net-taal C# zit op 15 procent. De marktvorser stelt dat grote ondernemingen Java, VB.Net en C# zien als de meest strategische talen voor de toekomst. Microsoft benadrukt in de resultaten van het eigen onderzoek, zoals gemeld door WebWereld, de groei van .Net en C#, versus een afname voor Java.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-25T14:26:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.