134 miljoen euro extra voor innovatie

Surf steekt ruim 22 miljoen in supercomputer

Groeikapitaal

Om de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland te versterken, investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk 134 miljoen euro in tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Het betreft uiteenlopende projecten die zich richten op innovatie op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur, waaronder de supercomputer van Surf. Een deel van deze investeringen wordt door het kabinet voorgeschoten in de vorm van renteloze leningen. Het gaat om een bedrag van veertig miljoen euro uit het zogeheten Toekomstfonds.

Het kabinet draagt via het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) veertig miljoen euro bij. Dit maken minister Kamp van Economische Zaken (EZ), minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) vandaag bekend.

De projecten die een investering krijgen uit het Toekomstfonds zijn afkomstig van de kennisinstituten TNO en Deltares, van kweker PeetAplant, ict-organisatie Surf, het Erasmus Medisch Centrum en drie onderwijsinstellingen: Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente en Technische Universiteit Eindhoven.

Het Toekomstfondskrediet kent een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat de overheidsmiddelen voor onderzoeksfaciliteiten uiteindelijk weer terugvloeien en opnieuw kunnen worden ingezet. De renteloze leningen hebben een looptijd van vijftien jaar en dienen als versterking van de eigen investeringen van de kennisinstellingen en bedrijven. Vanwege het succes van en de belangstelling voor het TOF komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt twintig miljoen euro beschikbaar.

Projecten

De nu geselecteerde projecten zijn van uiteenlopende aard. Op ict-vlak gaat er een krediet van ruim elf miljoen euro naar het Toekomstfondsvoorstel RekenDeltaPlan van Surf, de ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. De lening maakt het voor Surf mogelijk om de nationale supercomputerfaciliteit verder uit te bouwen en te vernieuwen. Daarvoor heeft het in totaal een budget van ruim 22 miljoen ter beschikking.

Een andere gehonoreerd project is ’PrintValley 2020’ van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij hebben een kenniscentrum opgericht voor technieken waarmee producten in laagjes worden gemaakt zoals 3D-printen. Het gaat om printinnovaties waarbij snelheid, de combinaties van meerdere materialen en integratie van processen worden ontwikkeld. Dit biedt kansen voor ondernemers die medische producten maken zoals implantaten en geavanceerde protheses, maar ook voor fabrikanten van slimme elektronica zoals led-lampen, sensoren en connectoren. Voor PrintValley 2020 is 2,6 miljoen beschikbaar, waarvan 1,3 miljoen een lening is uit het Toekomstfonds.

Ook het NanoLabNL kan op extra steun (6,7 miljoen) uit het Toekomstfonds rekenen. In dit lab onderzoeken onder andere de Universiteit Twente en het bedrijfsleven samen de mogelijkheden van nanotechnologie. Ze werken er bijvoorbeeld aan materialen voor de opslag van duurzaam opgewekte energie, toepassingen voor vroegdiagnostiek en nieuwe vormen van elektronica. Met de nieuwe financiële steun gaan zij aan de slag om nanotechnologie toepasbaar te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven. In totaal is het budget ruim 13,5 miljoen euro,

Zie voor een lijst van alle projecten: de website van RVO

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-09T11:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.