KPN: landelijk dekkende LoRa-netwerk is klaar

Dit artikel delen:
LoRa netwerk

KPN maakt bekend dat het de invoering van een landelijk dekkend LoRa-netwerk heeft afgerond. Daarmee is volgens de telecom- en ict-aanbieder het eerste landelijk dekkende LoRa-netwerk ter wereld een feit. De eerder gestelde deadline om medio 2016 een landelijk dekkende netwerk voor IoT- communicatie af te ronden is gehaald. Via het netwerk kan gecommuniceerd worden met objecten die via een netwerk verbonden zijn. Ook wel internet of things (ioT) genoemd.

KPN versnelde in het begin van 2016 de implementatie van het netwerk toen verschillende partijen interesse toonden in de dienst. LoRa van KPN ging begin november 2015 live in Rotterdam en Den Haag. 

KPN: 'LoRa is een nieuw netwerk voor IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk moet drempels zoals kosten, verbruik en energie wegnemen om talloze apparaten aan het internet te verbinden.' De telecom- en ict-leverancier heeft honderden bestaande mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten verbonden kunnen worden.

De aanbieder zegt dat inmiddels ongeveer 1,5 miljoen dingen via het LoRa-netwerk communiceren. De eerste internet of things-toepassingen die inmiddels op het netwerk zijn aangesloten en talloze proof of concepts omvatten onder meer tests op luchthaven Schiphol, waar LoRa getest wordt in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. KPN verwacht dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van 2016 beschikbaar komen.

Over LoRa van KPN

Het LoRa van KPN moet een aanvulling zijn op bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. De leverancier stelt dat het netwerk drempels zoals kosten, verbruik en energie weg moet nemen. KPN heeft, verspreid over Nederland, honderden bestaande mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten verbonden kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-01T14:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.