KvK maakt winnaars Hackathon 2016 bekend

Dit artikel delen:

De vier winnende teams van de KvK Hackathon.

Het WTC The Hague vormde op 2 en 3 september het decor voor de KvK Hackathon. Maar liefst 46 teams met ruim tweehonderd deelnemers gingen tijdens deze 24-uur durende hackathon de uitdaging aan om innovatieve oplossingen te vinden voor ict-uitdagingen gericht op smart shopping, cyberveiligheid, sierteelt en gezondheid. Uiteindelijk vielen twaalf teams in de prijzen en werden er drie winnaars gekozen per uitdaging (goud, zilver en brons).

Het CBS, Young Creators, Dataprovider, Expereans, Google, de uitdagers en de Kamer van Koophandel zelf stelden hun databronnen beschikbaar tijdens de hackathon. Het CBS en Google gaven bovendien informatie over dataverzameling en big data-beheer.

Winnende ICT-oplossingen: online vindbaarheid-tool, bloemist-app, intelligente plant en database

Challenge smart shopping, winnaar: Get On

‘Hoe meet en verbeter je de vindbaarheid van winkels online?’. Deze vraag werd door Get On beantwoord met een specifieke tool. Deze tool helpt ondernemers om inzicht te krijgen in hun online aanwezigheid ten opzichte van andere winkels in de stad en helpt verbeteringen aan te brengen.

Challenge sierteelt, winnaar: Bad Ducks

Bad Ducks ontwikkelde een ‘gentlemen’s app' die een signaal geeft op belangrijke dagen waarop een cadeau voor iemand gewenst is. Directe verbinding met de dichtstbijzijnde bloemist zorgt dat de gebruiker nooit meer te laat is met het bestellen van een bloemetje.

Challenge gezondheid, winnaar Liv Up

Liv Up bedacht een plant met de naam ‘Johnny’ die via een directe connectie met een medewerker laat zien hoe gezond de werknemer is, doordat dit direct van de plant is af te lezen. De plant krijgt minder licht en water als een medewerker ongelukkig is. Alleen bij regelmatig opstaan krijgt het gewas water en/of licht. Een gezonde plant betekent dus een gezonde medewerker.

Challenge cyberveiligheid, winnaar Fishermen Friends

Fishermen Friends creëerde een database die laat zien welke e-mail daadwerkelijke phishingmail is. Daarnaast wordt er een alert via Twitter gestuurd indien dit het geval is. De tool brengt bovendien alle medewerkers op de hoogte van de risico’s.

Innovatie bevorderen

Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel, is enthousiast over de KvK Hackathon die voor het eerst door de instantie zelf is georganiseerd: ‘Voor de KvK is het houden van een hackathon één van de nieuwe manieren om innovatie te bevorderen in Nederland. Deze innovatiewedstrijd is het begin van een serie soortgelijke hackathons in de regio.’ 

Data als basis voor ICT-oplossing

Binnenstad Den Haag, The Hague Security Delta, Royal FloraHolland en Zilveren Kruis waren de vier uitdagers die voor de deelnemende teams een challenge vaststelden en data voor de deelnemers aanleverden op basis waarvan ze een app, tool of andere ict-oplossing konden ontwikkelen.

De uitdagingen waren: ‘Hoe houden we mkb’ers gezond?’ (Zilveren Kruis), ‘Hoe profiteren ondernemers beter van internet?' (Binnenstad Den Haag), ‘Hoe kunnen mkb’ers zich beschermen tegen cybercriminaliteit?' (The Hague Security Delta) en ‘Hoe verkopen bloemisten meer bloemen?’ (Royal Flora Holland). Het uiteindelijke prijzengeld bedroeg in totaal veertigduizend euro, dat beschikbaar werd gesteld door de uitdagers en de KvK. De ondernemersinstantie gaat ten slotte de bij de hackathon ontwikkelde apps en tools op de eigen site beschikbaar stellen, indien ze voor mkb’ers interessant zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-05T10:17:00.000Z Christel Dieleman