Innovatiecampus in Heerlen gaat van start

Opening

Henk Kamp, minister van Economische Zaken, opent vandaag de zogeheten Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De campus moet uitgroeien tot een broedplaats van bedrijven en opleidingen die zich richten op nieuwe vormen van zakelijke dienstverlening en ict. Met name daar waar data-analyses kunnen bijdragen aan het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken.

De Smart Services Campus is een initiatief van de provincie Limburg, pensioenuitvoerder APG en de Universiteit Maastricht. In maart vorig jaar werd aangekondigd dat er zo’n veertig miljoen euro wordt geïnvesteerd in de vestiging. Inmiddels hebben zich ook andere partijen aangesloten bij het initiatief, waaronder ict-dienstverleners Accenture, Conclusion en KPN, zorgverzekeraar CZ en het Business Intelligence & Smart Services (BISS) instituut.

De officiële openingshandeling wordt vanmiddag verricht door minister Kamp van EZ, in het bijzijn van onder meer Prins Constantijn van Oranje (ambassadeur van StartupDelta). Naast het officiële gedeelte bestaat het openingsprogramma uit een aantal masterclasses en een voor geïnteresseerden vrij toegankelijke beurs waar veertig organisaties zich presenteren rond data en smart services.

Daarnaast kondigt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) een samenwerking aan op het gebied van big data met de Brightlands Smart Services Campus, Universiteit Maastricht, Open Universiteit en Zuyd Hogeschool.

Big data

De Brightlands Smart Services Campus moet uitgroeien tot een gemeenschap (‘community’) van grote en kleine bedrijven, wetenschappelijke instituten en andere organisaties die data kunnen omzetten in innovatieve diensten op onder meer het gebied van financiën, gezondheid, klimaatverandering, burgerparticipatie, educatie en ict-beveiliging.

‘De Brightlands Smart Services Campus is in 2015 geïnitieerd om kennis, talent en ondernemerschap op het gebied van datawetenschappen, informatietechnologie en service-ontwerp in de regio te binden en verbinden. Data vormen de basis voor antwoorden op vragen die nooit eerder gesteld zijn en daarmee ook voor grote vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en gezondheid’, aldus Peter Verkoulen (ex-Atos), algemeen directeur Brightlands Smart Services Campus

APG en ABP

Volgens Mark Boerekamp, lid van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder APG, is het voor zijn bedrijf ‘van groot belang dat er nog meer talent en innovatiekracht in Limburg beschikbaar komt. Zodat wij ons werk voor pensioenfondsen die hun administratie en gelden aan ons hebben toevertrouwd, nog beter en efficiënter kunnen doen. Door in de Brightlands Smart Services Campus te participeren voorzien we in deze behoeften. Daar profiteren ook deelnemers van bij APG aangesloten pensioenfondsen van.’

ABP, waarvoor APG de pensioenregeling uitvoert, kondigde vorige week aan zijn investeringen in start-ups fors te willen verhogen. Het grootste pensioenfonds van Nederland heeft driehonderd miljoen extra vrijgemaakt voor investeringen in beginnende bedrijven met ‘vernieuwende ideeën en technologieën’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-12T09:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.