'Robot verandert werk voor IT-professionals in 2030'

Dit artikel delen:
Robot

Zeventig procent van de it-professionals verwacht in het jaar 2030 door de opkomst van robots ander werk te doen. Dat blijkt uit een peiling onder 247 bezoekers van de Dell EMC Digital Transformation Conference 2017 die op 15 juni plaatsvond in Maarssen. Ruim twintig procent geeft aan dat ze dankzij robots verwachten minder hard hoeven te werken.

Tijdens het congres van Dell EMC werd een onderzoek gedaan onder de bezoekers over opkomende technologieën, zoals augmented reality en robotisering. Later in dit jaar zal Dell Technologies een uitgebreid rapport presenteren in samenwerking met het Institute of the Future. Daarin zullen de verwachte ontwikkelingen op het gebied van augmented reality, artificial intelligence, machinaal leren, cloud computing en robotics aan bod komen. Ook snijdt het rapport de veranderende relatie tussen mensen en technologie aan.

Volgens 85 procent van de respondenten tijdens het congres zal in 2030 naast ander werk en minder hard werken ook augmented reality-technologie geïntegreerd zijn in elke auto.

Jeannine Peek, algemeen directeur Dell EMC Nederland, vindt voornamelijk de uitkomst dat twintig procent verwacht minder hard te werken dankzij robotisering opvallend. Volgens haar is de inzet van robots flink in opmars, maar vraagt ze zich wel af of we daardoor over dertien jaar minder hard gaan werken.

‘Intelligente technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in onze samenleving. In het dagelijks leven, maar zeker ook in het bedrijfsleven. Ik verwacht, en met mij de meeste deelnemers aan deze peiling, dat robots de aard van ons werk fundamenteel gaan veranderen. Digitale transformatie biedt enorme kansen. Organisaties moeten deze kansen nu omarmen om ook in 2030 nog ‘in business’ te zijn.’

Hybride blijft

Twaalf procent van participerende bezoekers gelooft dat de investeringen in on-premises. datacentertechnologie over dertien jaar zo goed als verdwenen zijn. Alle data en applicaties draaien volgens hen dan in een public cloud-model.

Toch is niet iedereen het eens met de stelling dat in 2030 data volledig bij cloudleveranciers staan. Tachtig procent denkt dat bedrijven ook in 2030 een voorkeur hebben voor hybride cloudoplossingen en acht procent denkt zelfs dat het eigen datacenter dan nog altijd het uitgangspunt is.

AI reguleren

Verder blijkt uit het realtime-onderzoek dat meer dan de helft van de 247 respondenten graag kunstmatige intelligentie in het jaar 2030 beter gereguleerd ziet. 35 procent vindt dat regulering van artificiële intelligentie (ai) enkel nodig is bij specifieke cases. Bijna tien procent is het daar geheel mee oneens en ziet de inzet van ai als de enige weg richting vooruitgang.

Volgens Jeannine Peek ligt er een kans voor de overheid en het bedrijfsleven om ai beter in te bedden in de samenleving. Omdat de technologische ontwikkelingen dermate snel gaan, vind de algemeen directeur dat overheden en bedrijven samen moet leren op het gebied van ai. ‘Stilstand is achteruitgang in deze tijd van disruptie en emerging technology.’

Over de conferentie

In totaal woonden bijna zeshonderd business- en it-professionals uit Nederland de Digital Transformation Conference bij op 15 juni 2017 in Maarssen. De conferentie is een initiatief van Dell EMC, Pivotal, RSA, SecureWorks, Virtustream en VMware samen met een groot aantal partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-16T10:47:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.