Achmea haakt aan op blockchain in auto-industrie

auto

Verzekeraar Achmea ontwikkelt met blockchaintechnologie een digitale omgeving voor de registratie van autoritten, carsharing en autokenmerken. Het bedrijf heeft zich daartoe aangesloten bij het Mobility Open Blockchain Initiative (Mobi), een internationaal samenwerkingsverband van ruim dertig autofabrikanten en toeleveranciers.

Mobi werd begin mei opgericht door multinationals als BMW, Bosch, Ford, General Motors, Renault, Accenture en IBM. Het samenwerkingsverband zoekt naar manieren om vervoer veiliger, betaalbaarder en breder toegankelijk te maken met een blockchain. De partners verwachten de technologie onder meer in te zetten bij de ontwikkeling van de infrastructuur voor zelfrijdende en elektrische auto’s en bij de ontwikkeling van applicaties voor autodelen.

Achmea is al langer bezig met blockchaintechnologie. Zo onderzoekt de verzekeraar vanaf 2015 de mogelijkheid om via een blockchain een community voor peer-to-peer-verzekeringen op te tuigen. Er loopt ook een traject waarbij de technologie wordt ingezet voor de vereenvoudiging van klantidentificatie. Hierbij kunnen klanten gegevens hergebruiken die zij al eerder hadden ingevoerd bij vertrouwde partnerbedrijven van Achmea, zoals een bank of hypotheekverstrekker.

Validatie

Een groot voordeel van blockchaintechnologie is de mogelijkheid van gedecentraliseerde validatie. Daardoor kunnen transacties veiliger verlopen en data-integriteit gewaarborgd blijven. Zo stelt de technologie klanten in staat controle te houden over hun gegevens en zelf te bepalen welke gegevens ze met welke organisatie willen delen. Een grote uitdaging voor organisaties die met blockchain aan de slag willen, is de aansluiting op reeds bestaande processen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T16:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.