Koning opent Microsoft quantumlab bij TU Delft

Leo Kouwenhoven

Prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven met zijn team in het lab (Foto: Sam Rentmeester)

Het Microsoft Quantum Lab Delft opent vanochtend voor het eerst zijn deuren. Koning Willem-Alexander verricht de opening van het lab, dat zich bevindt op de campus van TU Delft. Het lab is een publiek-private samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft, waar wordt gebouwd aan een kwantumcomputer gebaseerd op zogenoemde majorana-deeltjes.

‘Vanwege die grote maatschappelijke en economische waarde steunt de Nederlandse regering de doorontwikkeling van kwantumtechnologie en is onderzoeksinstituut QuTech van de TU Delft benoemd tot Nationaal Icoon’, aldus de overheid op haar site over het bezoek van de Koning.

Kenniseconomie

Microsoft en de TU Delft houden vandaag een gezamenlijk seminar rondom de opening van het Quantum Lab. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat houdt een toespraak, waarin ze ingaat op de kansen van quantumtechnologie voor de Nederlandse kenniseconomie. De Koning woont een deel van het seminar bij en krijgt een rondleiding door het Quantum Lab. Tijdens het bezoek is aandacht voor het onderzoek naar de op majorana-deeltjes gebaseerde kwantumcomputer en de samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft/ QuTech.

Kouwenhoven en Microsoft

Het geopende lab staat onder leiding van professor Leo Kouwenhoven. Hij ontdekte het majorana-deeltje in 2012. In 2007 ontving hij voor zijn onderzoek ten behoeve van kwantuminformatie de Spinozapremie.

Kouwenhoven trad in 2016 in dienst van Microsoft, met als doel om de kwantumcomputer op de markt te introduceren. Een jaar eerder kwam hij in het nieuws toen het onderzoeksinstituut QuTech in Delft, waar hij leiding aan geeft, 135 miljoen euro subsidie ontving voor de ontwikkeling van supercomputers.

Microsoft werkt sinds 2005 aan quantum computing in een onderzoeksgroep met de naam Station Q. Microsoft's activiteiten op het gebied van kwantumcomputers staan anno 2016 onder leiding van Todd Holmdahl. Hij was eerder betrokken bij de ontwikkeling van onder meer de Xbox, Kinect and Hololens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-21T11:20:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.