KNVB en Arena optimaliseren grasmat met sensoren

Voetbalbond onderzoekt of slim grasmatsysteem ook bij andere clubs inzetbaar is

Onder het gras in de Johan Cruijff Arena liggen sinds kort vijftien sensoren, boven het gras vier weerstations en verschillende lichtsensoren. Door alle data te combineren weet de KNVB precies hoe gezond het gras nu en zelfs over een week is. Samen met Wageningen University & Research onderzoeken KNVB en de Arena of het monitoringssysteem ook bij andere voetbalclubs kan worden ingezet.

Het slimme grasmatsysteem geeft volgens de drie betrokken partijen beter inzicht in de status van de grasmat. Met die kennis kunnen de grasmeesters de kwaliteit van de mat verder verbeteren. Het systeem bespaart bovendien onderhoudskosten en voorkomt verspilling van grondstoffen, zoals water en voeding, en arbeid. Alle gegevens uit de sensoren, weerstations en metingen door het grasteam, komen terecht in een dashboard. Dit gebeurt realtime. Het gaat daarbij onder meer om temperatuur, vochtigheid, luchtverplaatsing en licht.

Elders inzetbaar

Onderzoekers van Wageningen University & Research achterhalen of het systeem ook elders inzetbaar is. Het onderzoek wordt medegefinancierd door een subsidie uit het programma Sportinnovator. Dat is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en heeft als doel het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten. De KNVB en de Johan Cruijff Arena werken al langer samen op het gebied van innovatie. Dit doen ze onder meer op het vlak van bezoekerservaring en de kwaliteit van stadions.

Er is ook buitenlandse interesse in het slimme grasmatsysteem van de Arena. Regelmatig komen vertegenwoordigers van buitenlandse voetbalstadions langs om door de Amsterdamse grasexperts te worden bijgepraat. Volgens de KNVB is het systeem uniek in de wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-22T16:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.